Dezastru: Tarom renunţă la rute în lipsă de avioane, în timp ce LOT Polish, compania aeriană de stat a Poloniei, leagă Varşovia de al doilea aeroport principal din New York

Autor: Mirabela Tiron 03.05.2017
În timp ce compania aeriană de stat Tarom renunţă la unele rute externe din cauza numărului insuficient de avioane, compania aeriană de stat a Poloniei, LOT Polish, leagă Varşovia de Newark, al doilea cel mai mare aeroport din New York, şi de Los Angeles, ajungând astfel la cinci destinaţii în America de Nord conectate cu aeroportul din Varşovia.
 
Operatorul polonez a pus pe harta de zboruri şi destinaţii precum Astana (Kazahstan) sau Seul (Coreea de Sud). Din 2016, compania aeriană poloneză a lansat 27 de noi rute, Tarom anunţând doar rute pe care va stopa operarea.  
 
În martie, compania de stat Tarom a suspendat operarea zborurilor din Iaşi spre München, Madrid, Roma şi Bologna, cu o lună înainte ca LOT Polish să îşi trimită noi avioane pe continentul american.
 
„Am văzut un potenţial mare de trafic între Polonia şi aeroportul Newark. După JFK, Beijing, Toronto şi Chicago, această nouă destinaţie va fi a cincea cea mai populară“, a declarat Rafal Milczarski, CEO-ul LOT, într-un comunicat de presă. LOT Polish  operează trei zboruri zilnice pe ruta Bucureşti-Varşovia, dar are şi zboruri din Cluj Napoca de cinci ori pe săptămână spre Varşovia. Compania şi-a crescut cu 10% traficul de pasageri în ultimul an pe piaţa locală, potrivit oficialilor companiei. Zborurile sunt operate de Embraer 195 din Bucureşti şi de Bombardier Q400 din Cluj-Napoca.