Termenul 1 ianuarie 2018 pentru implementarea noului sistemului de impozitare pe gospodărie nu este fezabil

Autor: Simona Tatu 04.05.2017

Implementarea noului sistem de impozitare pe gospodărie are nevoie de o perioada lungă de timp pentru a pregati cetăţenii şi instituţiile implicate, este de părere Florin Jianu, fost ministru pentru IMM şi antreprenoriat.

 "Este nevoie de o perioadă lungă de tranziţie şi abordare pentru o astfel de schimbare. Termenul de 1 ianuarie 2018 nu este o dată fezabilă. Este nevoi de o pregătire de cinci ani de zile pentru pregătirea salariaţilor, asigurarea numarului optim de consultanti fiscali şi consolidarea fondurilor bugetare de trecere la un nou sistem", a spus Florin Jianu.

De asemenea, după părerea lui, acesta schimbare va insemna o birocratie in plus.  

"In Franta si in alte tari unde este implementat un astfel de sistem se plang de birocratie", a completat Florin Jianu.    

Noua formă de impozitare va globaliza veniturile, cărora li se va aplica un impozit de la 0 sau 10%, în funcţie de venituri, faţă de 16% în prezent, potrivit programului de guvernare. Programul de guvernare, aprobat de Parlament, prevede că veniturile mai mici de 2.000 de lei/lună nu vor fi impozitate, dar nu se precizează nimic despre veniturile care vor fi impozitate cu 10% sau despre veniturile mai mari de 2.000 de lei/lună.

În programul de guvernare este prevăzută apariţia a 35.000 de consultanţi fiscali care să îndrume populaţia să completeze declaraţia pe venitul global.