Şomajul din zona euro este mai ridicat decât se crede şi de aceea salariile nu cresc în cele mai puternice, Germania şi Franţa

Autor: Catalina Apostoiu 11.05.2017
Rata reală a şomajului din zona euro se situează peste nivelul sugerat de datele oficiale, ceea ce pune în continuare presiune descendentă pe  creşterile salariale, relevă un studiu al Băncii Centrale Europene.

Analiza ridică noi semne de întrebare privind perioada în care instituţia va putea începe retragerea măsurilor menite să stimuleze creşterea economică, scrie Reuters.

Creşterile salariale au fost neaşteptat de slabe pentru un bloc care se bucură de cea mai bună perioadă de creştere economică dintr-un deceniu, iar BCE susţine că este necesară o mai bună dinamică a salariilor pentru ca revenirea inflaţiei să devină sustenabilă, o condiţie cheie pentru diminuarea stimulentelor.

Explicând aparenta discrepanţă dintre scăderea rapidă a şomajului şi creşterea modestă a salariilor, BCE arată că cifrele legate de şomaj îi exclud pe cei care nu întrunesc criterii statistice stricte, cât şi pe muncitorii part-time care caută un program mai lung. Ajustată la aceste categorii, rata şomajului se situează la aproximativ 15%, cu mult peste rata oficială a şomajului de 9,5%, iar piaţa muncii pare să dea semne că se întăreşte numai în Ger­mania.

Reformele de pe pieţele muncii, iniţiate în parte de BCE, au alimentat creşterea numărului de locuri de muncă part time, conferind angajatorilor o flexibilitate sporită. Drept rezultat, companiile angajează mai mulţi muncitori part time sau temporari în loc să ofere mai mult de lucru actualilor angajaţi.

Într-adevăr, acest segment a avansat cu aproape 4 milioane de la criza financiară, deşi rata totală a ocupării forţei de muncă nu a crescut, cu un potenţial impact negativ asupra salariilor.

Criticii politicii Băncii Centrale Europene argumentează că creşterea economică solidă şi nivelul inflaţiei susţin deja cazul restrângerii stimulentelor, însă banca a indicat în mod repetat salariile drept sursă de îngrijorare.

BCE estimează că aproximativ 3,5% din populaţia de vârstă activă este considerată statistic drept inactivă, deşI persoanele respective s-ar putea alătura rapid forţei de muncă. Alte 3% sunt persoane angajate part time sau care lucrează mai puţine ore decât şi-ar dori.

O altă problemă pentru Banca Centrală Europeană este că majoritatea noilor locuri de muncă create sunt în sectorul serviciilor, unde creşterile de productivitatea sunt mai scăzute, reducând  şansele unor creşteri salariale.