Importurile duduie. Deficitul comerţului internaţional cu bunuri a urcat la 2,3 mld. euro în martie, plus 18%

Autor: Cristian Hostiuc 11.05.2017

România a exportat bunuri în valoare de 15,4 mld. euro în primele trei luni ale anului şi a importat produse în valoare de 17,7 mld. euro în aceeaşi perioadă, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, deficitul balanţei comerţului internaţional cu bunuri a urcat în primul trimestru la 2,3 mld. euro, în creştere cu 18% (adică cu 361 mil. euro)  faţă de situaţia înregistrată în primul trimestru de anul trecut.

La nivelul primului trimestru din acest an, exporturile au crescut cu 11,5%, iar importurile cu crescut 12,4% faţă de situaţia din 2015. „Importurile şi exporturile de bunuri au ajuns în martie la maxime istorice, remarcându-se în acest context dinamica componentei comunitare a  exporturilor (16,4% an/an, la 4,4 mld. euro), susţinută de con­solidarea ciclului economic din zona euro şi de de­pre­cierea cursului real efectiv al leului“, a comentat Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transil­vania.

Per total, exporturile au urcat în martie cu 15,9% an/an (până la 5,7 miliarde euro în martie), iar importurile de bunuri cu 14,8% an/an (până la 6,8 miliarde euro în martie), un nivel record,  dinamică susţinută de climatul pozitiv din sfera cererii interne.