Coface: O treime din firmele din agricultură au venituri mai mici de 100.000 de euro. „Observăm o tendinţă de concentrare a veniturilor în rândul companiilor medii şi mari.“

Ziarul Financiar 12.05.2017

Lichiditatea companiilor din zona de cultivare a cerealelor este afec­tată de volatilitatea veniturilor, de scă­derea profitabilităţii, întârzierea plăţilor de către APIA, extinderea termenelor de încasare a creanţelor, fiind un segment în care se remarcă o con­cen­trare a veniturilor în rândul com­paniilor medii şi mari, spune Iancu Guda, services direc­tor al Coface România.

„Observăm o serie de factori care gene­rează presiuni asu­­pra lichidi­tăţii com­­pa­­niilor care acti­vează în sectorul cul­tivării ce­realelor: vola­ti­litatea veni­turilor (pe fondul de­pen­denţei de condiţiile mete­orologice şi fluctuaţiei preţurilor), scăderea pro­fita­bilităţii, întâr­zi­erea plă­ţilor de către APIA, extin­derea ter­menelor de încasare a creanţelor şi ten­dinţa dezintermedierii cu­plate cu susţinerea investi­ţiilor pe ter­men lung. În acest context, comporta­mentul de plată al companiilor din acest sector a înregis­trat o deteriorare semni­ficativă în 2016“, a declarat Iancu Guda, services di­rector la Coface România.

Numărul companiilor care activează în sectorul cultivării cerealelor este de 8.056, dintre care 1.438 (18%) nu au desfăşurat nicio activitate, în timp ce 2.692 (33%) au avut venituri mai mici de 100.000 euro, conform declaraţiilor financiare depuse la Ministerul Finanţelor Publice pentru anul 2015.