Reţeta germană a succesului, în România: Cum a ajuns cooperativa BayWa de la zero la 100 de milioane de euro în doi ani

Ziarul Financiar 14.05.2017

Cifra de afaceri a traderului german a crescut de 2,5 ori într-un singur an, în condiţiile în care abia în 2015 a intrat pe piaţa locală, printr-o tranzacţie de un milion de euro.

Traderul BayWa Agri România, deţinut de cooperativa agricolă ger­mană BayWa şi de antre­pre­norul român Victor Bezena, a vândut anul trecut cereale şi plante uleioase în valoare de peste 460 mil. lei (102 mil. euro), înregis­trând vânzări de 2,5 ori mai mari faţă de anul precedent. Anul trecut compania BayWa Agri România a înregistrat o pierdere de peste 14 mil. lei (3,1 mil. euro), potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Compania funcţiona anul trecut cu 54 de angajaţi, un număr de salariaţi  aproape dublu faţă de 2015. Şi în 2015 firma a raportat pierderi.

BayWa Agri România şi-a făcut intrarea pe piaţa comerţului cu cereale din România în anul 2015, prin preluarea traderului Patberg International, pentru care a plătit

1,2 mil. euro, potrivit datelor publicate de companie. Patberg International a fost pusă pe picioare de foşti şefi ai traderului Nidera şi de familia Andreev, acţionarii grupului de agrobusiness Prutul. Traderul german BayWa a achiziţionat atunci 90% din acţiu­nile comerciantului de cereale Paterberg International, iar  restul de 10% din parti­cipaţii au rămas la Victor Beznea.