Vin alegerile din Germania: politicienii se bat în idei pentru cheltuirea banilor în plus veniţi din creşterea veniturilor din taxe

Autor: Catalina Apostoiu 14.05.2017

Estimările indică faptul că economia şi piaţa muncii vor aduce venituri cu 54,1 mld euro peste aşteptări până în 2021.



Consumatorii germani ar putea profita din plin de pe urma alegerilor din ţara lor din acest an, scrie Wall Street Journal.

În condiţiile în care vistieria statului dă pe dinafară, candidaţii se luptă în idei legate de cum să cheltuiască banii sau cât din ei să dea înapoi.

Estimările recente privitoare la veniturile fiscale indică faptul că economia şi piaţa muncii, ambele robuste, vor aduce venituri cu 54,1 miliard de euro peste aşteptări până în 2021. Dacă politicienii îşi vor ţine promisiunile, veştile vor fi bune pentru SUA, UE şi organizaţiile internaţionale care tot îndeamnă Germania să-şi lărgească baierele pungii.

Economia germană şi-a accelerat ritmul de creştere în primul trimestru al acestui an, în principal pe fondul redresării comerţului mondial şi activităţii în creştere din sectorul construcţiilor, cimentând rolul celei mai mari economii europene de motor de creştere al Europei.

PIB-ul german a avansat trimestrial cu 0,6%, sau 2,4% în termeni anuali, a anunţat biroul naţional de statistică al ţării, Destatis, potrivit Wall Street Journal. Creşterea a fost în linie cu estimările analiştilor, iar economia germană a depăşit comod SUA, care a înregistrat o creştere anualizată de 0,7% în primul trimestru.

Marea Britanie, Japonia, Franţa şi Italia s-au situat de asemenea în urma celei mai mari economii europene la capitolul creştere.

Spre deosebire de alegerile trecute, candidaţii din alegerile din septembrie au venit care mai de care cu propuneri de cheltuieli, de la servicii gratuite de educaţie şi îngrijire a copiilor la beneficii de şomaj mai mari şi investiţii în infrastructură şi reduceri de taxe care le-ar putea aduce alegătorilor germani miliarde de euro în plus anual, spun economiştii.

De ani întregi, Germania ignoră apelurile SUA, FMI şi Comisiei Europene de a-şi spori cheltuielile ca modalitate de a-şi reduce contul curent ridicat şi excedentele comerciale şi a ajuta economiile cu probleme ale vecinelor sale din zona euro.

Deşi schimbarea recentă de atitudine a Germaniei cu privire la cheltuieli e târzie, economiştii spun că aceasta ar putea da un binevenit impuls procesului de redresare incipient al zonei euro. Cheltuieli interne mai mari ar însemna cerere internă mai mare, cu efecte pozitive asupra economiilor vecine, argumentează aceştia.

În acelaşi timp, schimbarea ar tempera oarecum criticile aduse Germaniei de către Franţa. Comisia Europeană estimează că excedentul de cont curent al Germaniei va scădea la 7,6% din PIB în 2018 de la 8,5% din PIB în 2016 pe fondul revenirii investiţiilor şi creşterii importurilor.

Promisiunile extravagante de campanie nu au reprezentat o trăsătură dominantă a alegerilor germane în ultimele aproape două decenii, politicienii subliniind nevoie de economisire şi rambursare a datoriilor publice în creştere puternică.

Cancelarul german a majorat pensiile pentru unele persoane, menţinând în rest status quo-ul. Contribuabilii şi companiile din Germania nu au beneficiat de reduceri substanţiale de taxe de la mijlocul anilor 2000.

Însă pe fondul creşterii economice solide, apropierii de ocuparea completă a forţei de muncă şi trei ani de excedente bugetare, priorităţile se schimbă.

Ministerul de finanţe se aşteaptă ca bugetul să rămână pe excedent cel puţin până în 2018 după profitul record de 24 miliarde de euro de anul trecut, iar datoria publică a ţării, în scădere în ultimii cinci ani, ar urma să se reducă sub 60% din PIB până în 2020.

În fruntea cursei pentru idei de cheltuire a banilor se află social democraţii, parteneri în cadrul coaliţiei de guvernământ a cancelarului german. Partidul a promis finanţare suplimentară pentru pregătire şi educaţie, infrastructureă şI servicii de îngrijire a copiilor, cât şi reduceri ale contribuţiilor pentru sănătate. Economiştii estimează stimulentele totale la 30 miliarde de euro pe an.

Blocul conservator al cancelarului Angela Merkel a sugerat stimulente pentru cumpărătorii de locuinţe cu copii şi reducerea şi în cele din urmă eliminarea taxelor pentru grădiniţă. Acesta doreşte de asemenea reduceri de taxe de 15 miliarde de euro pe an pentru cei cu venituri mici şi medii, iar ministrul de finanţe a declarat că Berlinul ar putea reacţiona la propusele reduceri de taxe pentru companii din SUA şi Marea Britanie.

În opoziţie, Democraţii Liberi pro-business vor să reducă taxele cu 30 miliarde de euro pe an. Alţii, incluzând AfD şi Die Linke vor să concentreze cheltuielile pe familii. Ecologiştii au anunţat că vor aloca 12 miliarde de euro suplimentar pentru familii cu venituri scăzute şi părinţi singuri.

Spre deosebire de posibilele reduceri de taxe, creşterile de beneficii promise nu au fost primite la fel de bine de economiştii germani, mulţi dintre aceştia spunând că Germania cheltuie deja prea mult pe servicii sociale, unul din doi euro din bugetul federal.

Sondajele arată că avalanşa e noi idei de cheltuieli din acest an vine pe fondul nemulţumirii în creştere a electoratului legată de percepţia că bogaţii devin mai bogaţi, iar nemţii cu venituri medii nu au nimic de câştigat.

ìDiferenţele sociale au devenit preocuparea numărul doi, după cea legată de integrarea refugiaţilor, dar numai pentru că nu avem alte probleme în momentul actualî, arată Matthias Jung, de la institutul de sondare a opiniei publice Forschungsgruppe Wahlen.