VIDEO ZF Live. Costin Pecingină, Datasoft Net/GData: Ca să vezi cât de sigur este sistemul tău informatic poţi să angajezi hackeri etici ca să-l testeze. Cât costă un hacker etic? 700-800 de euro pe zi

Autor: Corina Zamfir 16.05.2017
Auditul de securitate care să includă şi o simulare a unui atac cibernetic, backup-ul datelor, actualizarea tuturor programelor instalate şi a sistemelor de operare şi o soluţie de securitate aleasă conform sfaturilor specialiştilor sunt câteva măsuri pe care le recomandă Costin Pecingină de la Datasoft Net, reprezentantul G Data în România, care are vânzări sub un milion de euro pe an.
 
„Cu o simulare a unui atac cibernetic vei şti într-adevăr cât de vulnerabil eşti în faţa hackerilor. Îţi angajezi nişte hackeri etici, buni, care îţi arată exact ceea ce poate să-ţi facă un hacker rău. Backup-ul este bun ca atunci când atactul are loc să nu se răsfrângă şi la datele protejate prin backup. Dacă avem aplicaţii pe care nu le folosim, dar au rămas acolo, e bine să le ştergem, să renunţăm la ele. O soluţie de securitate care să fie aleasă pe considerente mai puţin pe partea de marketing sau publicitate, ci pe partea de sfaturi ale specia­liştilor, ale organis­melor de cercetare“, spune el în cadrul emisiunii de business ZF Live. Atacul cibernetic din acest weekend a fost un atac puternic, fără precedent, numărul instituţiilor şi companiilor care au fost afectate a crescut de la declaraţie la declaraţie şi este greu de spus dacă a continuat şi astăzi sau dacă firmele abia astăzi au constatat când au deschis calculatoarele că nu pot lucra, susţine Costin Pecingină. „Fenomenul ransomware a apărut acum patru ani. Probabil primul gând este să încerci să-ţi răscumperi toate datele, să plăteşti o sumă, să consideri că ai vrea să ai toate datele înapoi şi că suma respectivă nu este atât de importantă. Însă unii s-au convins că nu aceasta este soluţia“.