Putin dă vina pe serviciile americane de spionaj pentru cel mai violent atac cibernetic global din istorie

Autor: Andreea Necula 15.05.2017
Vladimir Putin acuză serviciile americane de spionaj pentru atacul cibernetic care a afectat întreaga lume, în condiţiile în care virusul s-a răspândit şi în Europa, informează Financial Times. 
 
Conform discursului său de luni de la Beijing, Putin a comentat afirmaţiile directorului executiv Microsoft care a acuzat guvernul american de „stocarea” armelor cibernetice şi a negat orice legătură cu Rusia.  
„Microsoft a afrimat clarvirusul are ca sursă agenţia americană de securitate, astfel Rusia neavând nici cea mai mica legătură cu această întâmplare”, a afrimat Putin.
 
Atacul a afectat Ministerul de Interne Rus, furnizorul de servicii MegaFon, grupul financiar Sberbank, dar şi alte ministere şi companii de stat. În urma atacului Rusia s-a prezentat a fi foarte afectată, potrivit companiei de securitate informatica Kaspersky din Moscova Lab.
 
“Nu au existat avarii foarte mari asupra insituţiilor noastre, indiferent că este vorba despre sistemul bancar sau sanitar”, a adăugat Putin. “Dar este totuşi îngrijorător”.
Conform statisticilor curente ale analiştilor din domeniul securităţii informatice, mai mult de 1,3 milioane de sisteme computerizate sunt încă vulnerabile în faţa virusului care a afectat funcţionarea spitalelor, a distrus reţelele de transport si a imobilizat afacerile. 
 
Până acum, s-a luat la cunoştinţă că 200,000 de computere din aproape 150 de ţări sunt infectate doar din primul val al atacului cibernetic, conform Europol.
Agenţia de Poliţie a declarat luni pentru Financial Times că răspândirea virusului s-a intalat în Europa. “Nu ne-am aşteptat la asta, dar există o uşoară scădere a numărului de calculatoare afectate în Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt Europol către Financial Times.
 
De asemenea, acesta a mai adăugat că “această criză este pe departe de a se terminahackerii au pătruns deja şi cel mai probabil vor continua”.
Virusul se bazează pe o armă cibernetică cunoscută sub numele de Etemal Blue, dezoltată de Agenţia Naţională  de Securitate din SUA. Acest virus a fost furat anul trecut de un grup cunoscut sub numele de Brokerii Întunericului , considerat de serviciile de informaţii occidentale ca fiind conectaţi la agenţiile de spionaj din Rusia. 
 
Eternal Blue, constituit de NSA pentru exploatarea lacunelor software-ului Windows, la acea vreme necunoscut, a fost folosit ca platformă pentru operatorii WannaCry pentru a-şi supraîncărca răscumpărarea.Virusul se răspândeşte în cadrul organizaţiilor prin intermediul oricăror protocoale de partajare a fişierelor, cum ar fi casete pentru documente sau baze de date.