PIB-ul pe trimestrul I creşte peste toate estimările: plus 5,7%. Care sunt motoarele?

Autor: Simona Tatu 17.05.2017

Creşterea PIB pe trimestrul I, de 5,7%, a luat pe toată lumea prin surprindere. Întrebarea este dacă va rămâne peste 5% până la sfârşitul anului. În ceea ce priveşte cele mai mari creşteri ale PIB-ului în primele trei luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, România (5,6%) este urmată de Polonia şi Lituania, ambele înregistrând creşteri de 4,1%.



PIB-ul României a crescut cu 5,7% în trimestrul I 2017 faţă de acelaşi trimestru din 2016, potrivit Institu­tu­lui Naţional de Statistică. Această creş­tere economică este privită cu scep­ticism de către specialiştii din piaţă, care con­sideră că nu este o creştere eco­no­mică suste­nabilă şi că nu re­pre­zintă o creş­te­re a cali­tăţii eco­nomiei româneşti.

„Este o creştere economică pe care cu greu ne-o putem explica, nu contest cifra, însă este o explicaţie greu de dat. Această creştere eco­no­mică este bazată pe elemente care nu sunt sus­tenabile, adică este bazată pe consum şi pe ve­ni­turile suplimentare din pia­ţă. Nu este un mo­tor de creşte­re eco­nomică, nu s-a schimbat ni­mic cali­tativ în structura economiei Româ­­ni­ei. De asemenea, dacă se vor creşte salariile, atunci sumele de bani aruncate în piaţă vor creşte mai mult importanţa consumului. Să nu uităm că această creştere economică s-a înre­gis­trat în con­di­ţiile în care avem un deficit de cont, deci trebuie să avem mare grijă la de­balan­sarea ra­por­turi­lor dintre ex­por­turi şi im­­porturi, dar şi la raportul com­pe­ti­ti­vită­ţii Ro­mâ­niei cu cele­lal­te ţări din Uniu­nea Euro­pea­­nă“, a ex­pli­cat profe­so­rul universitar Mircea Coşea.

Mai mult, şi oficialii Piraeus Bank sunt de părere că această creştere economică este bazată pe consumul privat, amintind că surplu­sul din sectorul serviciilor a fost dublu în primele luni ale anului 2017 faţă de cel din luna martie 2016.

„Economia României a crescut în primele trei luni ale anului cu 5,6% faţă de trimestrul I al anului trecut. Contribuţia fiecă­rui sector în parte va fi făcută publică în 7 iunie; totuşi, credem că şansele de a ne înşela sunt reduse dacă susţinem că motorul creşterii a rămas consumul privat, această opinie fiind susţinută şi de datele privind balanţa de plăţi publicate ieri de BNR. Surplusul înregistrat în sectorul serviciilor s-a triplat aproape de la o lună la alta fiind dublu faţă de cel din martie 2016 la 1,28 miliarde euro fiind totuşi depăşit de deficitul din comerţul cu bunuri de 1,52 miliarde euro. Deficitul de cont curent cumulat pe ultimele douăsprezece luni s-a lărgit cu 8,02% faţă de februarie şi cu 46,6% faţă de cel din luna corespunzătoare a anului trecut la 4,08 miliarde lei“, au spus repre­zentanţii Piraeus Bank.

România a avut, în cei 10 ani de la aderarea la UE, un ritm mediu de creştere dublu faţă de Cehia, ceea ce face ca PIB-ul să fie asemănător ca va­lo­are cu al acestei ţări. Cele două ţări au avut anul trecut un PIB la diferenţă de doar câte­va miliarde de euro – 169,5 mld. euro Ro­mâ­nia, 174,4 mld. euro Cehia –, cu preci­zarea că Cehia are o populaţie la jumătate faţă de cea a României, dar şi o suprafaţă mai mică.

Comisia Europeană a estimat pentru 2017 pentru România o creştere economică de 4,4%, în timp ce guvernul României a vorbit de o creştere de 5,2%. În acest moment, România se află pe locul 17 în UE în funcţie de PIB şi reprezintă 1,1% din PIB-ul UE, iar Germania, locul 1 în funcţie de PIB, a făcut mai mult de o cincime din PIB-ul UE în 2016.

De asemenea, bugetul pe 2017 al României a fost construit pe creşterea economică estimată de guvernul român (5,2%), iar PIB-ul nominal anticipat este de 815 mld. lei (181 mld. euro).

Creşterea economică de 4,8% pe care România a avut-o în 2016 a fost, de aseme­nea, cea mai mare din UE. Anul 2017 ar ur­ma să fie al cincilea an în care economia Ro­mâniei creşte cu peste 3%. PIB-ul României a însemnat anul trecut doar 1,1% din PIB-ul Uniunii Europene, de 14.820 mld. euro, fiind aproape de cel al Greciei şi Cehiei şi înaintea celui al Ungariei (PIB de 112,3 mld. euro, reprezentând 0,8% din PIB-ul UE). Anul acesta, potrivit Comisiei Europene, economia Cehiei ar urma să crească cu 2,6% şi cea a Greciei cu 2,7%, însă datele anunţate astăzi de Eurostat arată în unele cazuri contrariul. Spre exemplu, datele despre Grecia arată că este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a avut creşteri ale PIB-ului în prima parte a anului 2017, înregistrând o scădere de 0,5%.

Potrivit Eurostat, printre ţările care au cunoscut creşteri ale economiei în trimestrul I din 2017, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au fost Polonia (4,1%), Lituania (4,1%), Ungaria (3,7%) şi Bulgaria (3,4%).

Ţări precum Franţa, Germania şi Spania au înregistrat de asemenea creşteri ale PIB-ului, însă în proporţii mai mici, după cum urmează: 3%, 1,7% şi 0,8%.