Cărbunele, încă un motiv de conflict între Polonia şi Comisia Europeană

Autor: Catalina Apostoiu 18.05.2017

Speranţele Poloniei de a obţine un tratament special din partea UE pentru economia dependentă de cărbune ar putea fi spulberate de abordarea strictă a blocului cu privire la limitarea acestei surse murdare de energie, scrie Bloomberg.

Cea mai mare economie est-europeană membră a UE ar trebui să construiască mai multe centrale pe cărbune pentru a evita pene de curent şi un declin economic, a declarat recent ministrul polonez al energiei, intrând astfel în conflict cu reprezentantul UE pentru Uniunea Energetică, care a spus că autorităţile europene nu vor permite subvenţii pentru astfel de centrale. Polonia ignoră apelul UE de abandonare rapidă a cărbunelui ca sursă de energie, spunând că economia sa este prea dependentă de aceasta. Ministrul energiei Krzysztof Tchorzewski a susţinut că Europa Occidentală este parţial vinovată pentru această dependenţă deoarece a permis Uniunii Sovietice să preia controlul asupra Poloniei după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Nimeni nu complotează împotriva Poloniei. Nu Comisia vrea 100% regenerabile, ci Google, Ikea, Tesco“, a declarat Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei pentru energie.

Polonia generează peste 80% din electricitate din cărbune. Guvernul ţării spune că reducerea procentului la 50% până în 2050 ar costa 200 miliarde de zloţi (52 miliarde de dolari).

Deocamdată, planul este ca utilităţile de stat să adauge 10 Gigawaţi de capacitate pe cărbune până în 2025 la un cost de până la 60 miliarde de zloţi. Guvernul vrea de asemenea să introducă un mecanism prin care producătorilor de energie li se va plăti pentru menţinerea centralelor disponibile, aceştia fiind astfel protejaţi împotriva unor potenţiale pierderi.

Acesta estimează că soluţia va aduce companiilor de utilităţi plăţi suplimentare de 26 miliarde de zloţi până în 2027.

„Viziunea poloneză cu privire la politica din domeniul energiei diferă complet de cea a UE“, spune Pawel Puchalski, de la BZ WBK din Varşovia. Acesta nu crede că mecanismul propus va fi susţinut de bloc pentru că Polonia „nu se poate aştepta la cadouri gratuite“ şI ca UE să fie de acord cu plăţi anuale de 3 miliarde de zloţi către utilităţi.

Totuşi, spune el, guvernul polonez va găsi o cale de a construe noile centrale, acesta făcând din salvarea producătorilor de cărbune prioritatea sa de top.

Chiar dacă Polonia merge contra curentului, nu fuge de realitate, susţine ministrul adjunct al energiei Grzegorz Tobiszowski. „Dar dacă ne bazăm pe cărbune pentru 80% din electricitate, cum putem schimba acest lucru? Ca sa nu mai spunem de ce“, a adăugat acesta.

Nu există alternativă la construirea de noi centrale pe cărbune pentru că Polonia nu poate risca întreruperi de electricitate, potrivit lui Krzysztof Kubiszewski, analist la Trigon Dom Maklerski. „Orice încercare a UE de a-şi impune propriile soluţii în politica energetică nu se va sfârşi cu un compromis din partea părţii poloneze“, arată acesta.

Potrivit unui raport recent al Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA), 41 de centrale pe cărbune generând 30,6% din capacitatea totală a Poloniei vor întâmpina probleme în a se alinia la recent aprobatele norme BAT/BREF care vor intra în vigoare în deceniul viitor, în condiţiile în care acestea depăşesc normele respective cu 40%, scrie Warsawvoice.pl.

IEEFA recomandă scoaterea din funcţiune a unităţilor respective, modernizarea acestora nefiind viabilă din punct de vedere financiar.