Surpriză: Telekom România anunţă că va demonstra live tehnologia 5G la Bucureşti împreună cu Ericsson

Autor: Adrian Seceleanu 19.05.2017

Grupul Telekom România, cel mai mare furnizor de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală, cu afaceri anuale de aproape 1 mld. euro, va realiza luna viitoare, împreună cu compania suedeză Ericsson, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente şi servicii pentru operatorii de telecom, o demonstraţie live a tehnologiei 5G, conform unei invitaţii transmise media de grup în urmă cu puţin timp.

Vă invităm “la prima demonstraţie live a tehnologiei 5G din România, oferită de Telekom România şi Ericsson. Veţi experimenta într-un cadru unic, în avanpremieră în România, următorul pas al progresului din zona tehnologiei mobile: capabilităţile reţelei 5G în diferite contexte”, conform documentului.

La eveniment vor participa şi executivi ai grupului german Deutsche Telekom, conform sursei citate.

Demonstraţia vine într-un moment în care grupul Telekom încearcă să recâştige teren pe piaţă prin investiţii extinse în reţea şi repoziţionarea din punct de vedere comercial.

Mutarea este una surpriză, în condiţiile în care în ultimii ani Orange şi Vodafone au fost companiile care s-au întrecut să fie primele care să demonstreze cele mai noi tehnologii disponibile. Telekom încearcă astfel să recupereze teren după mai mulţi ani în care investiţiile 4G au fost reduse în raport cu cele ale competitorilor.

În luna februarie, la târgul Mobile World Congress din Barcelona, Timotheus Höttges, CEO al grupului Deutsche Telekom declara că grupul german are în plan să construiască reţele de comunicaţii bazate pe tehnologia 5G în toate ţările europene în care are operaţiuni.

„Ţinta noastră este să atingem o acoperire 100% cu 5G peste tot unde Deutsche Telekom are operaţiuni”, a spus Höttges.
Întrebat atunci de ZF dacă grupul este gata să lanseze reţele 5G indiferent de cât de mic este nivelul profitului, adică inclusiv pe pieţele din sud-estul Europei precum România sau Grecia, şeful DT a răspuns afirmativ.

„În ceea ce priveşte lansarea tehnologiei 5G în toate ţările în care Deutsche Telekom este prezent, într-adevăr, procesul este mai dificil pe pieţele în care nivelul veniturilor, al venitului mediu lunar per utilizator este mic. Pe de altă parte, vedem că există un potenţial semnificativ de a genera noi venituri din noile scenarii de utilizare care sunt posibile odată cu tehnologia 5G. Scenariile de utilizare a reţelelor 5G sunt nenumărate, astfel încât noi credem că în timp vom avea noi surse adiţionale de venituri care ne vor permite să monetizăm şi să ne susţinem investiţiile. Vrem deci să implementăm 5G în toate ţările în care Deutsche Telekom are operaţiuni? Răspunsul simplu este da.

Modelul de business nu este clar şi există zone în care vom cere subvenţii politice pentru a susţine investiţiile în 5G pentru că există de exemplu zone rurale unde ar foarte dificil să construim toată această infrastructură. Avem nevoie de fibră optică pentru reţeaua de backbone pentru a instala antenele mobile şi este foarte dificil să facem acest lucru în toate zonele rurale. Vor exista şi diferite modele de subvenţii care vor fi necesare în industria noastră. Vrem să fim lideri în tehnologia 5G.”