După ce a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani, cursul a încheiat săptămâna sub pragul de 4,57 lei/euro

Autor: Claudia Medrega 22.05.2017

Cursul de schimb leu/euro a închis săptămâna trecută aproape de nivelul de 4,56 lei/euro, după ce joi moneda naţională pierduse teren în faţa euro, iar cursul a urcat peste pragul de 4,57 lei/euro, până la maximul ultimilor aproape cinci ani.

BNR a anunţat pentru vineri un curs de referinţă de 4,5616 lei/euro, cu 0,25% sub cotaţia de joi, de 4,5729 lei/euro.

Analiştii de la ING Bank susţin că nu au observat semnele obişnuite vizibile în trecut la intervenţiile pe piaţa valutară (cum ar fi aglomerarea tran­zacţiilor), dar nu exclud ideea unei „prezenţe discrete a băncii centrale“ în jurul pragului de 4,57, pentru a oferi lichi­ditate. „Sentimentul negativ venit în contextul tensiunilor politice din SUA se află, probabil, în spatele presiu­nilor de depreciere asupra monedei româneşti. Totuşi, având în vedere că aceasta a rămas în urma regiunii în ultima lună, re­ite­răm că nu vedem prea mult loc de creş­tere pentru pereche; de altfel, leul a evo­luat mai bine decât monedele regio­nale, scriu analiştii ING într-o notă“.

Cursul leu/euro marchează o depreciere de aproximativ 0,45% faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut.

La începutul anului 2017, analiştii anticipau că în 2017 cursul leu/euro ar putea să fluctueze în intervalul 4,4-4,6 lei/euro. Însă, nu excludeau episoade de volatilitate, determinate în principal de factori interni sau externi.