Producătorul de vin Avincis a produs 200.000 de sticle de vin, iar una din cinci a mers la export

Autor: Cristina Roşca 25.05.2017

Primele exporturi au fost realizate la trei-patru ani de la momentul în care familia Stoica a produs primul vin Avincis, printre primele pieţe nu­mă­rându-se Chi­na, Belgia şi Japonia. A­cum compania parti­ci­pă la târguri in­ter­naţionale în Marea Britanie şi Germania pentru a atrage noi parteneriate. „Pe piaţa din Marea Britanie suntem deja prezenţi în HoReCa şi magazine spe­cia­lizate. Participăm la târguri in­ter­na­ţio­nale, în special cu soiuri ro­mâneşti care sunt un cârlig bun pentru a atrage par­te­neri străini. Aceştia sunt in­teresaţi de soiurile locale“, spune An­dreea Micu, acţionar al Avincis ală­turi de părinţii ei Valeriu şi Cristina Stoica. Crama Avincis are în spate o istorie de peste 100 de ani, domeniul de la Drăgăşani, acolo unde se află crama, existând din 1904. Familia Cristianei Stoica, soţia lui Valeriu Stoica, a devenit proprietara domeniului în 1927, apoi după 1950 a intrat în posesia statului român odată cu instaurarea regimului comunist. L-au redobândit după 1990, iar în 2007 familia Stoica a început proiectul de restaurare a domeniului. Acesta a inclus plantarea viţei-de-vie, refacerea conacului şi construcţia cramei. În 2011 a avut loc lansarea oficială a cramei şi au apărut primele vinuri pe piaţă din recolta anului 2010.