Companiile româneşti au un grad mare de îndatorare şi o structură de conducere slabă. Firmele care au rezistat crizei, dar care nu s-au schimbat, s-ar putea să nu facă faţă unei noi crize. Deşi economia s-a îmbunătăţit, tensiunile rămân

Autor: Simona Tatu 25.05.2017

Companiile din România au o structură slabă şi au un grad mare de îndatorare, ceea ce înseamnă că trebuie să acorde mai multă atenţie managementului finan­ciar, dar şi generării de cash şi creşterii profitabilităţi.

„Companiile româneşti sunt mult înda­torate şi au o structură slabă. Ele ar trebui să îşi întărească managementul financiar, adică să aibă un director financiar care să ia parte la deciziile companiei. Ele trebuie să genereze mai mult cash pentru a-şi putea susţine investiţiile şi să crească profitabilitatea, adică să creeaze valoa­re adaugată mai mare prin di­fe­renţiere şi inovare“, a spus Eugen Anicescu, country ma­nager, Coface România, în cadrul con­fe­rinţei Coface Risc de Ţară 2017 orga­ni­zată în parteneriat cu ZF.

În zona euro a început să crească încre­de­rea în mediul de afaceri, lucru care va duce la re­venirea comerţului global. Mai mult, în ulti­mii ani a scăzut numărul insolvenţelor, atin­gând un prag minim înregistrat în ultima pe­rioa­dă, principala cauză pentru care compa­ni­il­e au intrat în insolvenţă fiind proasta utilizare a fondurilor pe termen scurt. Pe fondul crizei din 2008, al crizei din Ungaria, al colapsului din Grecia şi al Brexitului lumea de astăzi se confruntă cu numeroase pro­ble­me economice, a căror rezolvare stă în men­ţi­nerea monedei euro şi a politicilor monetare, a fost concluzia conferinţei Risc de Ţară 2017.

„Am putea să ne bucurăm de stabilitate dacă am avea o monedă comună, precum euro. Cred că în viitor trebuie să dezbatem spre a avea o monedă globală, aşa ar trebui să decurgă lucrurile. Suntem înclinaţi să avem mai puţine valute decât mai multe“, a spus Tomás Sedlácek, economist-şef al Czech Commercial Bank.

De asemenea, el mai spune că problema cu care ne confruntăm în economie este una fiscală, nu una monetară. „Eu cred că ar trebui să menţinem moneda euro, generaţiile viitoare ar trebui să vândă stabilitate. Generaţia noastră a vândut instabilitate în loc să cumpere viteză.“