Riscurile la adresa stabilităţii financiare s-au diminuat ca număr şi intensitate. BNR: Principalul risc este extern - deteriorarea încrederii investitorilor. Şi apare un risc nou: accelerarea preţurilor imobiliare

Autor: Claudia Medrega 26.05.2017

Stabilitatea financiară s-a menţinut robustă şi riscurile s-au diminuat ca număr şi intensitate faţă de aceeaşi pe­rioadă a anului trecut, iar Ro­mâ­nia nu mai are niciun risc siste­mic sever, după deciziile Curţii Constituţionale care au temperat posibilele efecte ale legii dă­rii în plată şi legii conversiei creditelor, re­iese din cel mai recent Raport asupra sta­bilităţii fi­nanciare realizat de Banca Naţională.

Principalul risc la adresa stabilităţii finan­ciare este de această dată extern şi vizează deteriorarea rapidă a încrederii investitorilor în economiile emergente.

„Tensionarea echilibrelor macroecono­mi­ce“, „Riscul de menţinere a unei evoluţii mo­deste a activităţii de creditare a sectorului com­paniilor nefinanciare“ şi „Cadrul legis­la­tiv incert şi imprevizibil în domeniul finan­ciar-bancar“ sunt evaluate de BNR la cate­goria „risc moderat“.

Iar banca centrală a identificat un risc nou, care deocamdată este redus: riscul unei ac­ce­lerări a preţurilor la imobiliare.

„Creşterea preţurilor activelor imobiliare în România, de circa 7% în ultimul an, poate să nu pară mare, însă este peste valoarea de sem­nal stabilită de metodologia Comisiei Euro­pene, de 6%. La creşterea preţurilor au con­tribuit îmbunătăţirea veniturilor popu­laţiei, precum şi dobânzile scăzute, aflate la mi­nime istorice. Există premisele trecerii la fa­za de expansiune a pieţei imobiliare, nu doar în Ro­mânia, dar şi în regiune. Este de datoria noas­tră să semnalăm“, a declarat Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, la pre­zen­ta­rea Raportului asupra stabi­lităţii financiare.