Investitorii sunt încrezători că pot face bani în continuare din acţiuni: Bursa a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani

Autor: Dan Grigore Ivan 29.05.2017
În ultimele 12 luni, piaţa de la Bucureşti a crescut cu 44% Banca Transilvania este la un maxim istoric, în aşteptarea unor noi achiziţii 22 din 25 de companii din indicele BET-XT sunt pe plus de la începutul anului.

Bursa de la Bucureşti a crescut vineri, din nou, ajungând la cel mai bun nivel din ianuarie 2008 în­coace. În ultimele 12 luni, bur­sa a crescut cu 44%, cea mai ma­re apreciere din regiune, ali­men­tată şi de un cadru internaţional fa­vo­rabil, în special în Europa, în combinaţie cu po­li­tica de dividende a companiilor de stat din România. Banca Transilvania, cea mai tranzacţio­na­tă acţiune din BET şi a doua ca pondere după Fondul Proprietatea, a ajuns vineri la un nou maxim istoric, analiştii anticipând o nouă achiziţie, care ar putea să propulseze banca din Cluj pe primul loc în România. Totuşi, sunt analişti care recomandă pru­denţă, pentru că actualul trend aduce aminte de evenimentele din 2007, atunci când referin­ţa bucureşteană a căzut brusc de la ma­ximul istoric de 10.800 puncte, nivel nemaiatins nici după zece ani. „Aspectul de bulă este relativ evident“, afir­mă Rareş Nilaş, acum consultant specia­li­zat pe pieţe de capital, după ce timp de 20 de ani a fost broker la bursă, fiind martor la toate creş­terile şi căderile de la Bucureşti. De la începutul acestui an, indicele BET a crescut cu 22%, la egalitate cu evoluţia indi­celui austriac ATX şi peste randamentul referinţei polo­ne­ze, cehe sau maghiare. „Părerea mea este că mai este potenţial de creştere, pornind tocmai pe principiul bulei speculative“, consideră Nilaş. Primele cifre din 2017 au arătat o economie mondială într-o stare mai bună decât se preconiza iniţial şi rezultate financiare în creştere, în vreme ce piaţa europeană de capital s-a bucurat de mai mult interes din partea investitorilor, mai ales odată cu disiparea riscului electoral din Franţa. Totuşi, analiştii spun că perioada dobânzilor ultra-scăzute se apropie de final şi privesc cu îngrijorare cum vor evolua lucrurilor atunci când va veni creşterea.