Vreau să cumpăr acţiuni la bursă. Dar cum să decid dacă iau pe cele la 400 de lei sau pe cele la 0,5 lei?

Autor: Liviu Popescu 30.05.2017

Transgaz, Fondul Proprietatea şi Banca Transilvania sunt cei mai ieftini emitenţi din componenţa indicelui de referinţă BET având în vedere nivelul indicatorului P/E (price earnings ratio), calculat ca raport între capitalizarea emitentului respectiv şi profiturile obţinute în ultimele 12 luni. Astfel Transgaz are un indicator P/E de 6,6, Fondul Proprietatea de 7, iar Banca Transilvania de 8,1. Utilitatea principală a indicelui derivă din faptul că acesta asigură comparabilitatea acţiunilor.

Din rândul celor două bănci listate, cel mai redus nivel al indicelui P/E îl are Banca Transilvania, de 8,1, adică pe locul trei din BET, în timp ce BRD este pe locul patru, cu 8,8.

Analiştii susţin că BRD are potenţialul să-şi majoreze profitul, însă acest lucru va fi condiţionat de creşterea ratelor de dobândă sau de creşterea semnificativă a creditării.

„Chiar dacă rezultatele bune ale BRD în T1 2017 sunt bazate pe elemente nerecurente şi pe efectul de bază faţă de 2016, ne putem aştepta măcar la o menţinere a profitabilităţii în trimestrele următoare“, se arată într-o analiză a Prime Transaction.