Putin glumeşte pe tema Acordului climatic:Să îi mulţumim lui DonaldTrump,căci în Rusia e foarte frig

Autor: Mihai Draghici 03.06.2017

În contextul în care Acordul Paris prevede măsuri pentru menţinerea valorii medii a creşterii temperaturilor pe plan mondial sub 2°C, liderul de la Kremlin a glumit că decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a se retrage din Tratatul climatic ar putea fi bună pentru Rusia.

"Noi, aici, nu prea simţim creşterea temperaturilor", a spus Vladimir Putin, în glumă, la Forumul economic de la Sankt-Petersburg.

"Cred că ar trebui să îi mulţumim preşedintelui Trump... Pentru că la Moscova a nins astăzi, iar la Sankt-Petersburg a plouat, este extrem de frig. Îl putem învinovăţi pe Trump şi imperialismul american pentru orice. Este vina lor. Dar nu o vom face", a spus Vladimir Putin, citat de site-ul agenţiei Tass.

Fiind de faţă, prezentatoarea NBC Megyn Kelly l-a întrebat pe Vladimir Putin despre poziţia sa serioasă faţă de retragerea SUA din Acordul climatic, amintindu-i că alţi lideri europeni au criticat decizia.

Putin a răspuns, stârnind râsete în audienţă: "Eu nu sunt lider european sau cel puţin aşa se crede..."

Trecând la un ton serios, liderul de la Kremlin a subliniat că "Rusia are propria poziţie". Preşedintele rus a refuzat să condamne decizia Statelor Unite de retragere din Tratatul climatic, pledând pentru "colaborare" cu Washingtonul în scopul ajungerii la un acord. "Nu l-aş judeca pe Obama, oh, vreau să spun pe Trump, pentru decizia luată. Este necesară colaborare cu preşedintele SUA; fără colaborare, nu vom ajunge la niciun acord", a explicat Vladimir Putin.

Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat joi seară decizia privind retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, cerând modificarea tratatului.