Topul tranzacţiilor cu clădiri de birouri din România: şapte deal-uri depăşesc 100 mil. euro

Autor: Bogdan Alecu 05.06.2017

Achiziţia de către Dedeman a pro­iectului de birouri AFI Park, de lângă mallul AFI Cotroceni, de la gigantul imo­biliar Africa Israel contra sumei de 164,5 mil. euro doboară recordul tran­zac­ţiei America House de 120 mil. euro la o distanţă de zece ani, potrivit datelor com­­pa­niei de consultanţă imo­biliară Col­liers, centralizate de ZF. În ultimul deceniu însă, numai şapte tranzacţii de peste 100 mil. euro au fost semnate, iar cele mai mari au avut loc pe măsură ce yiel­dul s-a apropiat de va­loarea de 7,5%.

„În România au mai fost tranzacţii de dimensiuni semnifi­ca­­tive pe piaţa de bi­rouri, peste 100 mil. euro, şi înainte şi după 2009, de aceea tranzacţia dintre AFI şi Dedeman, la finalizare, poate fi cea mai importantă, dar cu siguranţă nu es­te singulară. Pe segmentul de birouri, Colliers a consiliat patru tranzacţii de peste 100 mil. euro în Bucureşti (S-Park, Floreasca 169A, Floreasca Park şi AFI Park în ordine cronologică) şi cea mai ma­re tranzacţie cu birouri din afara Bucu­reştiului, City Business Center din Ti­mişoara, când  Modatim a făcut joint ven­ture cu NEPI“, a spus Laurenţiu Lazăr, Senior Partner şi director al de­par­tamentului de investiţii şi evaluări în cadrul Colliers .

Colliers a fost implicat şi în vânzarea S-Park către Immo­east, ac­tua­lul Immofinanz, tran­zac­ţie evalua­tă la peste 100 mil. euro, dar şi în cea mai mare tranzacţie cu birouri din afara Bucureştiului, City Business Cen­ter din Timişoara, când compania Mo­datim, de­ţi­nută de antreprenorul Ovi­diu Şandor a sem­nat un joint venture cu fondul NEPI.