ZF - Cei mai mari jucători din economie. Afacerile din portul Constanţa: companiile de servicii portuare şi-au menţinut businessul profitabil şi pe creştere

Autor: Mirabela Tiron 07.06.2017

Cinci mari operatori portuari - Constanţa South Container Terminal (DP World), Oil Terminal, North Star Shipping, Socep şi Minmental, care şi-au făcut publice rezultate financiare pe 2016 - au avut anul trecut afaceri totale de 600 mil. lei (135 mil. euro), în creştere cu 13% faţă de nivelul înregistrat cu un an în urmă, arată calculele ZF.



Companiile de servicii portuare care îşi desfăşoară activitatea în por­tul Constanţa, principala poar­tă de intrare şi ieşire a măr­furilor din România, şi-au cres­cut afacerile şi profitul anul trecut, North Star Shipping şi Minmetal din Constanţa, pre­luate de traderul american ADM, ra­portând cel mai mare avans al afacerilor, cu pes­te 20%, potrivit unei analize a ZF făcută pe ba­za datelor de la Ministerul de Finanţe. Din­tre cei care şi-au făcut publice rezultatele pe anul trecut, doar Comvex Con­stan­ţa a raportat o scădere cu 22%.

Constanţa South Contai­ner Terminal, cel mai mare terminal de containere, controlat de DP World (Dubai), a raportat o ci­fră de afaceri de 195,4 mi­lioa­ne de lei (44 milioane de euro) anul trecut, în creş­tere cu 7,4% faţă de anul anterior şi un profit net de 59,8 milioane de lei, faţă de 66,2 milioane de lei cu un an în urmă, arată datele de la Finanţe.