Cele mai profitabile plasamente de la începutul anului s-au dovedit până acum cele bursiere

Autor: Dan Grigore Ivan 07.06.2017

Creşterile bursiere din ultima perioadă au făcut din in­vestiţiile pe pieţele de capital unele dintre cele mai pro­fi­ta­bi­le decizii.

Îndepărtarea unor potenţiale riscuri de pe ra­da­rele investitorilor, creşterea economică mondială peste aştep­tări sau rezultatele financiare mai bune ale compa­ni­ilor sunt unii dintre factorii ce au alimentat aprecierile din ultima perioadă.

Cu toatea acestea, aurul, simbolul activelor de refugiu, s-a apreciat cu 12,5% de la începutul acestui an, în ciuda aces­tui climat cu tente euforice la prima vedere. 

Evoluţia pieţelor bursiere consacrate a împins optimis­mul către ţările emergente, acolo unde, desigur, aşteptările faţ­ă de randamente sunt mai mari. Indicele MSCI Emerging Markets, ce urmăreşte bursele din 23 de ţări emergente, a avansat cu aproape 20% de la începutul acestui an.

Cuprul, cândva unul dintre cele mai urmărite mărfuri, pentru proprietatea sa de a prezice viitoarele trenduri eco­nomice, a crescut din ianuarie până în prezent cu 0,2%, în vreme ce evoluţia anuală este de 18%.

Preţul petrolului s-a încadrat de la începutul acestui an într-un trend descendent, majoritatea fluctuaţiilor semni­ficative fiind dependente în principal de noutăţile venite din partea oficialilor ţărilor din clubul OPEC.