Investitorii în active qatareze, copleşiţi de pierderi

Autor: Catalina Apostoiu 12.06.2017

Investitorii în active qatareze au acumulat pierderi semnificative săptămâna trecută în condiţiile în care Qatarul a devenit centrul unui conflict fără precedent cu ţările sale vecine, scrie Bloomberg.

Piaţa de acţiuni a ţării a pierdut aproximativ 11 miliarde de dolari din valoare la începutul săptămânii trecute, cea mai puternică scădere din 2010, după ce ţări din Orientul Mijlociu printre care Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au întrerupt legăturile cu ţara din Golf. Cele mai lichide obligaţiuni ale Qatarului au scăzut la rândul lor pe parcursul săptămânii după ce ratingul suveran al ţării a fost redus, iar pariurile împotriva monedei acesteia au crescut puternic. Contractele de protecţie împotriva unui posibil default se situează acum la un nivel mai ridicat decât cele ale Peruului şi Sloveniei.

Deşi tensiunile dintre aceste ţări nu reprezintă o noutate, „nimeni nu se aştepta la o izolare atât de tactică, decisivă, directă şi bine plănuită“ a Qatarului, arată Nabil Al Rantisi, de la Mena Corp. Financial Services. Principalul indice bursier al Qatarului a încheiat săptămâna în scădere cu 7,1%, cea mai slabă evoluţie din decembrie 2014. Pe măsură ce tensiunile s-au intensificat, indicele ţării a devenit cel mai slab performer la nivel mondial din acest an.

Randamentele titlurilor suverane de 3,5 miliarde de dolari cu scadenţă în 2026 au crescut cu peste 40 de puncte bază în decurs de cinci zile săptămâna trecută, cel mai puternic declin de la momentul emiterii, în mai 2016.Criza a pus moneda qatareză, legată de dolar la 3,64, sub o „presiune fără precedent“, potrivit lui Chris Turner, de la ING. Dacă oficialii nu vor reuşi să menţină pegul faţă de dolar, aceasta s-ar putea deprecia cu cel puţin 20%, deşi un astfel de scenariu nu este de aşteptat, „pentru că guvernul dispune de resurse pentru a apăra în continuare moneda“, a adăugat Turner. Acţiunile qatareze sunt cele mai volatile din lume. Volatilitatea va persista probabil şi în această săptămână, potrivit lui Al Rantisi, de la Mena Corp.