A apărut noul număr al revistei Business Construct

Autor: Bogdan Alecu 15.06.2017

Tot mai mulţi antreprenori români încep să aibă un cuvânt de spus pe piaţa imobiliară locală, pe măsură ce şi aceasta creşte în importanţă la nivel european. Dacă până acum 1-2 ani cel mai cunoscut rămânea Liviu Tudor, în continuare cel mai mare proprietar de birouri român de pe piaţa locală, care deţine proiectul West Gate din Militari şi Novo Park din Pipera, anul trecut şi-a făcut intrarea Geo Mărgescu alături de echipa de la Forte Partners. Dezvoltatorul controlat de Ionuţ Dumitrescu, Johny Jabra şi Geo Mărgescu a finalizat şi închiriat complet clădirea Ştefan cel Mare, iar în septembrie anul acesta va preda prima fază din The Bridge, primul proiect din zona Orhideea din Capitală.

La începutul lunii iunie un alt antreprenor şi-a făcut intrarea pe piaţa de birouri - Dragoş Pavăl alături de fratele său, Adrian, care împreună controlează „imperiul“ Dedeman, businessul din bricolaj care a ajuns anul trecut la 1,17 miliarde de euro, a cumpărat clădirile AFI Park contra sumei de 164,5 mil. euro în cea mai mare tranzacţie semnată până în prezent în România pe piaţa de birouri. Dar dincolo de această tranzacţie, important este semnalul pe care îl dă în piaţă - pentru prima dată un român nu construieşte pentru a vinde la o dată ulterioară, ci tocmai pentru a intra puternic pe piaţă. În plus, dă şi un semnal - faptul că are atât de multă încredere în evoluţia pozitivă a economiei locale, încât „pariază“ peste 164 de milioane de euro pe aceasta. Ultima oară când a avut loc o tranzacţie-record pe piaţa de office, în 2007, francezii de la AEW au plătit 120 de milioane de euro pe birourile America House, pe care acum le vând cu 80-90 de milioane de euro.

Un alt român, Ion Chirescu, a marcat în luna mai un nou exit pe piaţa locală - a vândut Art Business Center cu 30 milioane de euro datorită unui contract pe termen lung semnat cu cei de la Regina Maria pentru Spitalul Ponderas - mai exact, pe 18 ani.

Alţi români, mai exact Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu, au demarat anul trecut cea mai mare campanie de achiziţii de terenuri din partea de nord a Capitalei. Au cumpărat un teren la intersecţia dintre Gheorghe Ţiţeica şi Barbu Văcărescu, au preluat alături de Auchan fosta uzină Ford, aproape de „cartierul general“ al corporatiştilor de pe Barbu Văcărescu şi spre finalul anului au cumpărat ultimul „schelet“ comunist celebru din zona de nord - cel de lângă podul Băneasa.

Tot la începutul anului, Geo Mărgescu după ce a închiriat complet prima fază din The Bridge, semnând cu BCR şi IBM, a demarat deja construcţia celei de-a doua clădiri de la Orhideea, iar în Aviaţiei a anunţat deja că va demara în perioada imediat-următoare, cel mai probabil în această lună, un nou proiect rezidenţial de mari dimensiuni.

Până la finalul anului următor Bucureştiul ar trebui să ajungă la peste 3 milioane de metri pătraţi de birouri moderne, depăşind astfel Budapesta şi Praga, ceea ce înseamnă că peste 300.000 de oameni vor lucra în acestea. De asemenea, dezvoltatorii au încetat să mai aştepte modernizarea infrastructurii rutiere, iar acum fiecare „pol“ de birouri are propria sa zonă de rezidenţial. În Barbu Văcărescu deja s-au anunţat câteva mii de apartamente, iar în zona Orhideea pe lângă proiectele aflate deja la vânzare vor urma cei de la Hanner, cu un produs premium, dar şi Ion Ţiriac, care deţine de ani buni o clădire de birouri pe Giuleşti şi în spatele căreia ar urma să construiască apartamente.

Bogdan Alecu este Editor Business Construct

bogdan.alecu@zf.ro