Egiptul va cumpăra 120.000 de tone de grâu din România, dar livrările sunt încă incerte

Autor: Dan Straut 12.06.2017

Grâul românesc este programat să se încarce în vapoare în perioada 10-20 iulie, dar există o incertitudine faţă de politica Egiptului cu privire la nivelurile admisibile de „cornul secarei”, exportatorii temându-se de respingerea mărfurilor.

O instanţă egipteană a decis să reînnoiască o politică de toleranţă zero la „cornul secarei” - o ciupercă prezentă în majoritatea tipurilor de cereale - şi o hotărâre în acest sens este aşteptată pe 13 iunie, au declarat avocaţii apropiaţi acestui caz, citaţi de Reuters.

Un purtător de cuvânt al ministerului egiptean al Agriculturii a declarat că sistemul de inspecţie şi nivelul permis al ciupercii ergot („cornul secarei”) au rămas neschimbate.

În toamna anului trecut, Cerealcom Dolj a fost pe punctul de a sista exportul către Egipt din cauza acetei politici de toleranţă zero faţă de ciuperca cerealieră - embargo introdus de autorităţile de la Cairo după licitarea cantităţilor respective.

Cantitatea de grâu românesc ce va fi livrată în iulie face parte dintr-o licitaţie de 360.000 de tone de grâu, incluzând 240.000 de tone de grâu din Rusia. În preferinţele Egiptului continuă să predomine grâul de la Marea Neagră, care a constituit cea mai mare parte a achiziţiilor în licitaţiile de stat de anul trecut.

Recent, Egiptul a cumpărat încă 60.000 de tone de grâu românesc într-o licitaţie internaţională de achiziţie pentru 180.000 de tone de grâu.