Topul companiilor de leasing: UniCredit îşi consolidează poziţia de lider, iar BCR trece pe locul secund

Autor: Anelis Baciu 13.06.2017

Revenirea pieţei de leasing pe tren­dul ascendent a dus şi la inten­sificarea competiţiei, ceea ce a produs miş­cări în clasament.

Cea mai no­tabilă schimbare este accederea BCR Leasing pe locul doi, în faţa Impuls Lea­sing. Divizia de lea­sing a grupului BCR a finanţat bunuri în valoare de 988 milioane de lei, echi­valentul a 220 milioane de euro.

Afacerile BCR Leasing au cres­cut cu ritm de circa 30% anul trecut.

Pe de altă parte, Impuls Leasing, prin­­cipa­lul competitor al BCR şi ocu­pantul locului secund, în ultimii ani a raportat afaceri de 883 milioane de lei (197 mil. euro), în creştere cu apro­xi­mativ 26% faţă de 2015. În timp ce BCR Leasing şi Impuls Leasing şi-au disputat locul secund, UniCredit Lea­sing şi-a consolidat primul loc din piaţă. Compania a finanţat bunuri în va­loare de 1,57-1,62 miliarde de lei (350-360 mil. euro), potrivit estimă­ri­lor ZF.

Pe de altă parte, compania din top zece cu cea mai accelerată creş­tere în 2016 a fost BRD Sogelease. Valoarea bunurilor finan­ţate de di­vizia de leasing a BRD a avansat cu peste 60% şi s-a situat la 526 milioane de lei.

Lupta pentru cotă de piaţă între companii se explică prin faptul că por­tofoliul reprezintă elementul-che­ie pentru firmele de leasing, fiind prac­tic singura sursă de venit, în con­diţiile în care, spre deosebire de bănci, acestea nu oferă şi alte produse în afara finanţărilor.