Ce câştig economic are România în urma vizitei în SUA a preşedintelui Klaus Iohannis. "Cheltuielile de 2% din PIB pentru apărare sunt pe hârtie."

Autor: Iulian Anghel 13.06.2017

O economie de 200 de miliarde de dolari precum cea a României începe să conteze chiar şi pentru o putere colosală de 18.000 de miliarde de dolari precum Statele Unite.



„Interesul economic al Sta­te­lor Unite pentru România este foarte scăzut. Interesul po­litic este puternic. Iar a­cest ultim aspect înseamnă foarte mult. Şi, cu timpul, acest interes «politic» îl va influenţa şi pe cel eco­nomic“, comentează Aurelian Dochia, analist economic.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut săptămâna trecută o vizită în SUA care a surprins pentru că nu a fost anunţată şi pentru că semnificaţia ei trece dincolo de o curtoazie oarecare.

Preşedintele va merge în urmă­toarele două săptămâni în Germania şi Franţa, iar semnificaţia acestor vizite atât de rapide în prin­ci­palele state ale lumii scapă deocamdată. Care este beneficiul României, în pri­mul rând economic, de pe urma lor?

„Cred că este prematur să vorbim despre un «câştig economic». Câştigul este în primul rând politic. Dar un câştig politic aduce mereu, cu vremea, şi un câştig economic“, spune econo­mistul Aurelian Dochia.

Economistul Dragoş Cabat este de un scepticism aproape de catastrofă. El crede că Trump nici nu ştie unde este România pe hartă, aşa cum nu ştie unde este Qatarul, stat din Orient în care SUA au o puternică bază militară, ţară menţionată în conferinţa de presă comună Trump – Jonannis şi izolată pentru „susţinerea terorismului:“ „Cel mai probabil vizita a fost cerută de Departamentul de Stat al SUA, de asta nu a ştiut nimeni despre ea. Trump avea nevoie să spună ceva şi a găsit mo­mentul să o facă în conferinţa comună cu dl preşedinte Iohannis. Pentru preşedintele Iohannis este o lovitură de imagine. Dar nu înseamnă nimic din punct de vedere economic. Economic vizita nu are nicio relevanţă“.

Relaţiile economice dintre România şi SUA nu sunt dintre cele spectaculoase. Cea mai mare economie a lumii a investit în România până acum 1,6 miliarde de euro – 2,5% din totalul investiţiilor străine din România (la nivelul lui 2015 – ultimele date ale BNR).

SUA sunt o economie de 18.000 de miliarde de dolari, iar România una de 200 de miliarde de dolari. România în­seamnă, prin urmare, 1% din economia SUA.

Dar România a decis să cheltuiască pentru apărare 2% din PIB-ul ei, ceea ce înseamna 4 miliarde de dolari anual, o sumă imensă pentru o ţară de condiţie medie. 4 miliarde de dolari anual este o afacere chiar şi pentru imensele com­panii de armament ale Statelor Unite. Să fie asta o explicaţie pentru curtoazia manifestată de preşedintele Donald Trump faţă de România şi de peşedintele ei?

„Cheltuielile de 2% din PIB pentru apărare sunt pe hârtie. Sunt credite de an­­gajament. Niciodată nu vor fi chel­tuite. Iar când cheltuielile alocate într-o parte nu sunt epuizare, se duc în altă par­te. Dar de unde să ştie Donald Trump asta? Dl Trump nu are habar de ni­mic“, comentează economistul Dra­goş Cabat.

Aurelian Dochia crede că atunci când economia unei ţări trece de 200 de miliarde de dolari, cazul României, ea începe să conteze chiar şi pentru prima putere mondială a lumii.

„Din punct de vedere economic vizita preşedintelui României în Statele Unite nu are relevanţă pe moment. Dar relaţiile politice bune aduc mereu cu ele beneficii economice.“