Cehii încearcă să tempereze explozia pieţei creditelor ipotecare

Autor: Catalina Apostoiu 15.06.2017

Banca centrală a Cehiei şi-a accelerat eforturile de „răcire“ a pieţei ipotecare, avertizând că avansul preţurilor locuinţelor ar putea scăpa de sub control şi afecta băncile într-o ţară cu unul dintre cele mai scăzute niveluri ale creditelor pentru locuinţe, scrie Bloomberg. 

În condiţiile în care dobânzile ultramici au alimentat expansiunea creditării în ţara fost comunistă, autorităţile din Praga fac presiuni pentru adoptarea de noi legi care să le confere atribuţii sporite de a impune limite pentru noi credite.

Deşi creditele ipotecare reprezintă un procent mult mai redus din economie comparativ cu ţările occidentale mai bogate, banca centrală avertizează că ritmul de creştere atât al preţurilor locuinţelor, cât şi al creditării, este prea rapid.

Guvernatorul băncii centrale a Cehiei, Jiri Rusnok, a declarat că limitele sunt necesare pentru protejarea industriei bancare, după ce preţurile locuinţelor au urcat cu 11% în trimestrul IV al anului trecut faţă de 2015, printre cele mai mari creşteri din UE, iar volumul creditelor noi ipotecare a avansat cu aproape 30% în perioada ianuarie-martie.