Lichiditatea a continuat să scadă în luna mai, coborând la minimul anului. Băncile au ţinut la BNR 4,9 mld. lei în fiecare zi lucrătoare din mai, o treime din maximul de 14 mld. lei din ianuarie

Autor: Claudia Medrega 16.06.2017

Băncile au depus la Banca Naţională prin facilitatea de depozit pe o zi 4,9 mld. lei (peste 1 mld. euro) în fiecare zi lucrătoare din lu­na mai, în scădere cu aproximativ 31% fa­ţă de nivelul din aprilie şi cu 55,5% sub valoarea din mai 2016, reiese din da­tele băncii centrale. Bancherii şi-au ţi­nut banii la BNR cu o dobândă de doar 0,25%/an.

Facilitatea de depozit pe o zi pusă la dis­poziţie de banca centrală permite in­stituţiilor de credit să plaseze la sfâr­şitul fiecărei zile de tranzacţionare lichi­ditatea în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă predeter­mi­nată, dacă nu identifică alte surse de plasamente.

Anul 2017 a început cu o medie zilnică a sumelor depuse de bănci la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi de 13,9 mld. lei (3 mld. euro), însă după vârful înregistrat în ianuarie a urmat o tendinţă descendentă. De regulă, ianua­rie este o lună în care băncile depun mai mulţi bani la BNR prin faci­lita­tea de de­pozit pe o zi. În prima lună din 2016 băn­cile plasaseră în fiecare zi lucrătoare la banca centrală prin facilitatea de de­pozit peste 20 mld. lei, în medie, cel mai mare nivel din 2016, dar şi din ultimul deceniu.