Andreas Treichl, Erste: Stabilitatea în sistemul bancar este importantă mai ales pentru ECE, care nu are piaţă de capital şi nici nu va avea în următorii 50 de ani

Autor: Bogdan Cojocaru 16.06.2017

Andreas Treichl, în calitate de CEO al Erste, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est (ECE), a îndemnat autorităţile şi politicienii Europei să finalizeze şi să implementeze cât mai rapid reformele din sistemul bancar european „în orice mod posibil“, nu doar pentru că suprareglementarea erodează profitabilitatea băncilor, ci şi pentru că aceasta afectează capacitatea ţărilor europene de a aduce prosperitate cetăţenilor.

Stabilitatea normativă în sistemul bancar este importantă mai ales pentru Europa Centrală şi de Est, regiune despre care Treichl spune că are nevoie de finanţare de la bănci pentru că nu are o piaţă de capital propriu-zisă şi nu va avea nici în următorii 50 de ani.

Treichl a făcut aceste comentarii pe 25 aprilie, într-o audiere în faţa Comitetului de afaceri economice şi monetare al Parlamentului European pe tema pachetului de reforme bancare propus de Comisia Europeană anul trecut. Noile reguli sunt un efort de a pune capăt erei bailout-urilor cu bani publici şi de a reduce birocraţia care ar frâna creditarea. Măsurile variază de la ajustarea bonusurilor bancherilor la planuri de a forţa băncile din SUA şi din afara UE să înfiinţeze companii de tip holding în Europa. Treichl ar vrea ca noul cadru să fie menţinut timp de cel puţin 10 ani.

El a amintit parlamentarilor europeni că Erste, pentru că este cea mai mare bancă de retail din şase ţări europene din partea de est a UE, din „România, Cehia, Slovacia şi toate acele locuri ciudate“, trebuie să interacţioneze cu 10 autorităţi de reglementare naţionale şi transnaţionale diferite. Aceasta deşi toate aceste ţări fac parte din Uniune.

„Este formidabil ceea ce faceţi, doar finalizaţi-l! Nu-mi mai pasă cum, doar finalizaţi pachetul de reglementări, oricum aţi face asta. Este singura rugăminte pe care o am“, a spus CEO-ul Erste. 

 

El a avertizat că în actualul context toţi actorii implicaţi ruinează bankingul social. Aceasta deoarece, potrivit reglementărilor, băncile nu mai pot împrumuta nimic persoanelor care nu au garanţii disponibile, asigurare şi pe nimeni care să le gireze.

„Din nefericire, nu avem instrumente alternative pentru aceste persoane, pentru că acele mici şi drăguţe fonduri de capital de risc sau de capital social pe care guvernele le spon­sorizează nu reprezintă nimic, sunt praf în vânt. Avem nevoie de miliarde, de miliarde şi de miliarde pentru a-i putea sprijini pe cei care nu au nimic de oferit în afară de munca lor, dăruirea lor şi încre­de­rea în vi­itor. Iar acestea nu mai reprezintă con­diţii pentru împrumut. Dacă nu schim­baţi acest lucru, Euro­pa va avea un dezavantaj imens în faţa altor regiuni.“

Treichl a amintit că Europa este o societate orientată în totalitate spre datorie. Doar două ţări europene au pieţe de capital: Elveţia, care n-a făcut niciodată parte din UE, şi Marea Britanie, care părăseşte Uniu­nea. Nimic din ce există în restul Eu­ro­pei nu este important. Germa­nia are o piaţă de capital, dar mică, la fel şi Suedia şi Spania. În ECE această formă de piaţă lipseşte şi va lipsi în următorii 50 de ani.

„Aşa că cine credeţi că va finanţa start-up-urile, întreprinderile so­ci­ale? Piaţă de capital nu există acolo, investitorii privaţi nu ajung aco­lo, iar băncile se confruntă cu dificultăţi din ce în ce mai mari în activitatea de creditare.“

Treichl acuză faptul că băncile, politicienii şi autorităţile de reglementare au luat unei generaţii de europeni capacitatea de a face bani fără risc.

„Le-am luat nemţilor din clasa de mijloc, austriecilor din clasa de mijloc, cehilor din clasa de mijloc, olandezilor din clasa de mijloc capacitatea de a face bani în afară de ceea ce câştigă din munca lor pen­tru că dacă investeşti în obligaţiuni germane, pierzi! Dacă inves­teşti în titluri de stat austriece, pierzi! Dacă investeşti în obligaţiuni gu­ver­namentale cehe, pierzi! Nu poţi face un pic mai mulţi bani pe lângă ce obţii prin muncă pentru că ne aflăm într-o perioadă în care inflaţia este mai mare decât randamentul obţinut. Suntem toţi responsabili pentru aceasta, acum, când creşte o generaţie care are o idee complet diferită de a noastră despre valoarea banului. Deoarece, dacă ai ga­ran­ţii, primeşti bani din nimic şi, dacă ai bani, în cazul în care nu eşti sufi­cient de bogat încât să-ţi permiţi să rişti, nu poţi face alţi bani.“

El atrage atenţia că există pericolul ca noul pachet de legislaţie ban­cară, în contextul dobânzilor reduse şi al cererii mici pentru credite, să deconecteze băncile de la economia reală.

Treichl a remarcat că este nevoie de mai multă Europă - uniunea ban­cară ar trebui extinsă pentru a include statele din UE care nu fac parte din zona euro.