Telekom România: Proiectul RO-NET este blocat de 8 luni de zile. Reţeaua e gata în 400 de localităţi, dar Ministerul Comunicaţiilor nu semnează recepţia. Majoros: Regretăm că am câştigat proiectul, este o mare pierdere pentru noi

Autor: Adrian Seceleanu 17.06.2017

Grupul Telekom România a finalizat lucrările de instalare a reţelei de internet de mare viteză în 400 de localităţi aflate în zone izolate, ca parte a proiectului cu fonduri europene RO-NET, însă Ministerul Comunicaţiilor nu a semnat recepţia pentru aceste lucrări astfel că activitatea este practic blocată, au declarat reprezentanţi ai grupului de comunicaţii fixe şi mobile.

“De aproximativ 8 luni propectul este blocat total şi este blocat din motive birocratice în primul rând. Avem foarte mulţii discuţii cu beneficiarul, cu Ministerul Comunicaţiilor, despre modul în care se organizează dirigenţia de şantier, cine face recepţia în localităţi. Credem că este necesar să găsim o soluţie cât mai rapidă pentru a debloca situaţia. Pe de o parte dorim să oferim comunităţilor acces la servicii iar pe de altă parte termenul de finalizare al proiectului este septembrie. În acest moment este imposibil să finalizăm proiectul în septembrie, ceea ce poate avea implicaţii pentru statul român, dincolo de problema comunităţilor locale”, a declarat Ovidiu Ghiman, director executiv comercial pe segmentul business al Telekom România, cu ocazia unei deplasări în una dintre localităţile prinse în proiect, din judeţul Tulcea.

Ne este greu să înţelegem ce se întâmplă, a spus şi Mirsolav Majoros, CEO al Telekom România. “De fiecare dată când ne-am întâlnit cu reprezentanţii MCSI ei şi-au exprimat susţinerea pentru proiect. Este dificil pentru mine să înţeleg abordarea unor persoane în legătură cu acest proiect. Sper să se clarifice rapid situaţia dar am pierdut timp preţios, în aceste 8 luni de zile”, a spus Majoros. Întrebat dacă Telekom regretă că a câştigat acest proiect, Majoros a rspuns afirmativ. “Este o pierdere mare pentru noi”.

“RO-Net nu este un proiect al Telekom ci al României. Cred că este absolut necesar să vedem în spaţiul public un angajament al autorităţilor implicate pentru a finaliza proiectul”, a punctat Ghiman.

Întrebat dacă şi plăţile către Telekom sunt în urmă, Ovidiu Ghiman a precizat că grupul a primit până acum doar 15 mil. euro. “Până acum Telekom România a încasat 15 milioane de euro cu titlu de plată parţială. Sunt undeva între 30 şi 40 milioane de euro pe care Telekom România trebuie să îi încaseze pentru lucrările efectuate. Apropo de modul în care sprinjinim acest proiect noi am efectuat deja o mare parte a plăţilor către subcontractori. Tot acest proiect pune o presiune financiară uriaşă pe toţi participanţii în proiect şi nu ne-am dorit ca subcontractorii care au fost alături de noi în acest proiect să aibă de suferit”.

Practic, după schimbarea de guvern discuţiile cu noua echipă de la MCSI s-au blocat, diferendul fiind legat de punctele de vedere diferite ale Telekom şi ale ministerului în legătură cu care dintre părţi ar trebui să se ocupe de dirigenţia de şantier. “MCSI susţine că dirigenţia de şantier trebuia să fie făcută de Telekom nu de ei”, a adăugat Ovidiu Ghiman.