Economia germană susţine 4,8 milioane de locuri de muncă în Uniunea Europeană, deşi este criticată că a intrat cu tancurile în economia Europei

Autor: Bogdan Cojocaru 19.06.2017

Germania, cea mai mare economie europeană, este criticată în Europa, în SUA şi de instituţiile financiare internaţionale pentru surplusul său comercial uriaş.

Mai grav, de când preşedintele american Donald Trump a început să acorde acestui aspect o atenţie deosebită, companiile nemţeşti sunt îngrijorate că Washingtonul va pune bariere relaţiilor comerciale dintre cele două state.

Aceasta ar însemna începutul unui război comercial. Un studiu realizat de compania de consultanţă Prognos arată că economia Germaniei susţine 4,8 milioane de locuri de muncă europene. Analiza a găsit că cererea mare din Germania nu încetineşte dezvoltarea în ţările învecinate, ci este o forţă cu o contribuţie semnificativă la creştere.

Analiza a fost comandată de Asociaţia Industrială din Bavaria din cauza criticilor aduse surplusului de cont curent al Germaniei. Puterea industriei germane şi cererea din acest sector sunt importante mai ales pentru ţările vecine.

În 2015, Germania a importat bunuri de 555 de miliarde de euro din statele UE. Principalii furnizori pentru industria germană sunt Olanda, Franţa, Belgia, Italia, Polonia şi Cehia. Raportul sugerează că doar în Polonia 890.000 de locuri de muncă au legătură directă cu cererea din Germania.