Afacerile nu ţin cont de trecut: Volkswagen şi-a găsit un prieten pe Volga

Autor: Bogdan Cojocaru 19.06.2017

Producătorul auto rusesc GAZ intră într-un mariaj din interes cu constructorul auto german Volkswagen, un pariu pe motoarele diesel şi contra pieţei ruseşti în retragere.

În cotextul scandalului internaţional Dieselgate, cel mai mare de până acum din industria auto, al relaţiilor tensionate dintre Rusia de o parte şi Europa şi SUA de cealaltă şi a eforturilor de orientare ale constructorilor auto spre maşini ecologice, VW şi-a consolidat legăturile cu compania rusă pentru producerea de motoare diesel, scrie Handelsblatt.

VW a semnat o scrisoare de intenţie pentru furnizarea de motoare pe motorină către GAZ, un producător rus cu bazele la Nizhniy Novgorod, districtul Volga.

Este un pariu contra perspectivelor întunecate pentru piaţa auto rusă, care se contractă din cauza reducerii veniturilor reale. Anul trecut, vânzările de automobile s-au prăbuşit cu 11%.

General Motors, companie americană, s-a retras de acolo.  VW este însă cel mai mare producător auto străin din Rusia. Mercedes investeşte şi el în această ţară. VW şi GAZ colaborează de şase ani. Compania rusă produce Skoda şi maşini marca VW. De acum, nemţii vor furniza motoare diesel pentru maşinile GAZ Gazelle Next. Bogdan Cojocaru