Producţia de îngheţată s-a topit, în timp ce importurile s-au dublat în ultimii opt ani

Autor: Mădălina Dediu Panaete 19.06.2017

Producţia locală a depăşit anul trecut 80 de milioane de euro, în creştere faţă de anul precedent, însă nu a reuşit să-şi revină şi să atingă nivelul din anul 2009, cel mai ridicat din ultimii opt ani, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Eurostat şi din piaţă.

În aceeaşi perioadă însă, impor­turile de îngheţată aproape că s-au dublat, plecând de la mai puţin de 18 milioane de euro în 2009 şi ajun­gând la peste 30 de mi­lioa­ne de euro.

Pe plan local, funcţionează trei fabrici mari de îngheţată, cu peste 250 de angajaţi, şi anu­me Betty Ice, Top Gel şi Alpin57Lux. De asemenea, o altă fabrică importantă de în­ghe­ţată, cu mai mult de 100 de angajaţi, este şi cea a Kubo Ice Cream, aflată însă în insolvenţă.

Pe de altă parte, importurile de îngheţată au început să crească odată cu intrarea tot mai multor branduri internaţionale pe piaţa locală, dar şi cu renun­ţarea marilor jucători la fa­bricile locale. De exemplu, Nestlé, care are în portofoliu Joe, Aloma sau Nirvana, a mutat în 2008-2009 activitatea fabricii de îngheţată de lângă Bucureşti, cu 76 de angajaţi, în Bulgaria.