Andrei Rădulescu, BT: Pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă continuă să crească pe scadenţele medii lungi

Autor: Cristina Bellu 19.06.2017

Ratele de dobândă la titlurile de stat din România au continuat să crească pe scadenţele medii şi lungi la finele săptămânii trecute, în timp ce pe piaţa monetară ratele de dobândă s-au consolidat, pe fondul evoluţiilor macro-financiare internaţionale şi a factorilor interni, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Astfel, pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă au continuat să crească pe scadenţele medii lungi, la 10 ani, cu un punct bază la 3.69%.

Raportul euro/leu a scăzut cu 0.13%, la 4.5812, în timp ce raportul dolar/leu s-a depreciat cu 0.20%, la 4.0999, la BNR. 

Piaţa de acţiuni a crescut (indicele BET cu 0.7%), pe un rulaj de 9.5 milioane euro.  

În sfera construcţiilor, sectorul a scăzut cu 7.6% lună/lună şi cu 19.6% an/an în aprilie, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

“Se evidenţiază declinul componentei construcţii inginereşti, cu 11.5% lună/lună şi cu 40.1% an/an, evoluţie determinată de declinul investiţiilor publice.”, specifică Andrei Rădulescu în analiză.

În primele patru luni ale anului curent acest sector intensiv în capital şi forţă de muncă a scăzut cu 5.8% an/an, pe fondul declinului componentelor clădiri nerezidenţiale (cu 7.3% an/an) şi construcţii inginereşti (cu 27.8% an/an), parţial contrabalansat de majorarea componentei clădiri rezidenţiale cu 68% an/an.