Noul Comitet Naţional care este responsabil de starea economică a României cere mai multe date despre piaţa imobiliară: Comitetul a luat act de preocupările BNR privind riscurile dinspre sectorul rezidenţial

Autor: Cristian Hostiuc 19.06.2017

Comitetul Naţional de Supravegherea Macroprudenţială a anunţat luni că a luat în discuţie la a doua şedinţă necesitatea lărgirii sferei de cuprindere a informaţiilor statistice necesare analizelor privind piaţa imobiliară, având în vedere rolul important al sectorului imobiliar pentru economie.

”Comitetul a luat notă de preocupările BNR de colectare de informaţii suplimentare privind riscurile care provin dinspre sectorul imobiliar rezidenţial”, a anunţat Comitetul, instanţa care este responsabilă de supravegherea macroprudenţială a României. 

Comitetul a recomandat BNR şi ASF să colecteze informaţii de la principalii investitori din piaţa imobiliară comercială şi de la instituţiile financiare, pentru acoperirea nevoilor de date privind piaţa fizică, precum şi a celor privind volumul investiţiilor şi al finanţărilor imobiliare. 

BNR a introdus în raportul de stabilitate pe 2016, publicat în urmă cu două săptămâni, riscul care vine din creşterea preţurilor imobiliarelor. 

Comitetul este format din reprezentanţii BNR, ASF, ministerului de Finanţe şi are ca misiune asigurarea stabilităţii financiare a României. Acest for, condus de guvernatorul BNR, poate solicita instituţiilor măsuri adecvate în cazul în care există un pericol la adresa macrostabilităţii economice a României. 

Vedeţi mai jos comunicatul integral al Comitetului: 

  1. În baza Recomandării CERS/2015/2 privind evaluarea efectelor transfrontaliere ale măsurilor de politică macroprudenţială şi aplicarea prin reciprocitate voluntară a acestor măsuri, CNSM a analizat oportunitatea aplicării prin reciprocitate voluntară a măsurilor macroprudenţiale adoptate de alte state membre şi a decis că nu este necesară aplicarea reciprocităţii în cazul măsurilor macroprudenţiale adoptate de Belgia şi Estonia, având în vedere, pe de o parte, faptul că instituţiile de credit din România nu au expuneri eligibile faţă de Belgia şi, pe de altă parte, expunerile faţă de Estonia continuă să se situeze la un nivel foarte scăzut.
  2. În baza Recomandării CERS 2014/1 cu privire la orientări privind stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital, a fost evaluată oportunitatea recalibrării amortizorului anticiclic de capital, cele mai recente analize arătând că îndatorarea totală (aferentă sectorului companiilor nefinanciare şi sectorului populaţiei) a crescut suplimentar, dar continuă să se menţină sub pragul de alertă. În acest context, CNSM a recomandat BNR să menţină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0 la sută şi să monitorizeze evoluţiile privind îndatorarea sectorului populaţiei, inclusiv din perspectiva analizării oportunităţii implementării unor instrumente macroprudenţiale care să asigure că nivelul de îndatorare a populaţiei este sustenabil. CNSM va emite periodic recomandări privind aplicarea amortizorului anticiclic de capital în România, în conformitate cu prevederile legale aplicabile la nivel european.
  3. În baza Recomandării CERS/2015/1 privind recunoaşterea şi stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice pentru expunerile faţă de ţări terţe, CNSM a evaluat semnificaţia ţărilor terţe pentru sectorul bancar românesc din perspectiva stabilirii ratelor amortizoarelor anticiclice de capital, constatându-se că expunerile sectorului bancar românesc faţă de statele terţe sunt în continuare reduse, nefiind identificate ţări terţe semnificative. În acest context, CNSM a recomandat BNR să evalueze periodic ţările terţe semnificative pentru sectorul bancar românesc în ceea ce priveşte recunoaşterea şi stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital, urmând a propune măsurile care se impun dacă expunerile către statele respective devin semnificative.
  4. În baza Recomandării CERS/2016/14 privind acoperirea unor lacune la nivelul datelor privind bunurile imobile), CNSM a evaluat necesitatea lărgirii sferie de curpindere a informaţiilor statistice necesare analizelor privind piaţa imobiliară, având în vedere rolul important al sectorului imobiliar pentru economie. Astfel, CNSM a luat notă de preocupările BNR de colectare de informaţii suplimentare privind riscurile care provin dinspre sectorul imobiliar rezidenţial. Totodată, CNSM a recomandat BNR şi ASF să colecteze informaţii de la principalii investitori din piaţa imobiliară comercială şi de la instituţiile financiare pentru acoperirea nevoilor de date privind piaţa fizică, precum şi a celor privind volumul investiţiilor şi al finanţărilor imobiliare.