Întâlnire la cel mai înalt nivel: Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu cancelarul german Angela Merkel

Autor: Ştefan Stan 19.06.2017

”Dorim ca statul de drept să fie întărit în România. Celelalte sunt probleme interne”, a declarat Angela Merkel, răspunzând la o întrebare legată de criza politică de la Bucureşti.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la declaraţia comună cu oficialul german, că subiectul a fost discutat.

”În mod natural doamna cancelar nu vrea să exprime o opinie, am avut o scurtă discuţie pe această temă şi am transmis mesajul că avem o criză în interiorul coaliţiei de guvernare, dar România e stabilă şi am solicitat celor implicaţi să găsească soluţii urgente”, a declarat preşedintele, care se află într-o vizită oficială în aceste zile în Germania.

Vedeţi mai jos declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis: 

Am vorbit şi despre Europa, despre proiectul european. Amândoi suntem de părere că este cel mai valoros proiect. Trebuie consolidat, continuat şi îmbunătăţit. Trebuie găsite cele mai bune căi pentru a ne apropia de cetăţeanul european, pentru a continua securitatea spaţiului european.

În acest context, am menţioant tema spaţiului Schengen, iar doamna Cancelar m-a încurajat să continuăm discuţiile cu ceilalţi parteneri, şi poate reuşim într-un timp rezonabil să ne apropiăm de o soluţionare.

În timpul când vom avea noi preşedinţia UE vom avea teme grele: se finalizează Brexitul, se decide viitorul Uniunii. Putem juca un rol important şi pozitiv când vom obţine preşedinţia consiliului.

Relaţia Transatlantică este vitală. UE este importantă pentru SUA, iar SUA este importantă pentru UE. NU trebuie să optăm pentru NATO sau UE, ci trebuie să colaborăm. Aceste lucruri vor duce la îmbunătăţirea întregii situaţii în care ne aflăm. Am trecut în revistă vecinătatea estică, problematica Moldovei şi a Ucrainei, am discutat mai în detaliu despre spaţiul Mării Negre şi despre securitatea la Marea NEagră, unde avem păreri identice. Este un spaţiu vital, nu doar pentru Uniune, ci şi pentru NATO şi pentru securitatea întregii regiuni.