Italia şi Bruxellesul se grăbesc să găsească soluţii pentru două bănci cu probleme, care mai au puţin şi colapsează

Autor: Bogdan Cojocaru 20.06.2017

Specialişti în finanţe italieni şi din Comisia Europeană se grăbesc să găsească soluţii pentru două bănci cu probleme din regiunea Veneto din Italia. Slăbiciunile lor se simt în întregul sistem financiar italian, scrie Bloomberg. Ministrul de finanţe Pier Carlo Padoan a anunţat vineri că se lucrează „activ“ la cazurile Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza, fără a da mai multe detalii.

CE lucrează „cot la cot“  cu autorităţile italiene şi cu Mecanismul de Spraveghere Unic european şi progresează în găsirea unor soluţii în cadrul regulilor blocului comunitar, a precizat Padoan ieri. Ziarul Repubblica a scris duminică că guvernul şi bancherii italieni caută să ajungă la un acord până „la sfârşitul săptămânii viitoare“. La Stampa informează, citând surse din UE şi din guvern, că actualul plan de salvare a fost evaluat ca fiind nefezabil.

Ziarul scrie că divizarea în bănci bune cu active performante şi bănci rele cu active toxice este o soluţie. În această opţiune, Intesa Sanpaolo ar accepta să cumpere băncile bune, în timp ce activele neperformante ar urma să fie vândute. Guvernul caută să obţină de la CE permisiunea pentru o recapitalizare susţinută de stat de 6,4 miliarde de euro. Planul depinde de atragerea de capital privat de 1,2 mld. euro de către cele două bănci, condiţie neîndeplinită.