Studiu Deloitte: “În România, femeile ocupă 10% din locurile din consiliile de administraţie ale companiilor mari”

Autor: Mihaela Pascari 20.06.2017

Femeile ocupă 10% din locurile din consiliile de administraţie ale companiilor mari listate, 12% din rolurile non-executive ale celor mai bine cotate companii şi 15% din locurile din consiliile de supraveghere ale tuturor companiilor listate la Bursa de Valori din Bucureşti, arată studiul privind diversitatea de gen realizat de firma de  consultanţă fiscală şi audit, Deloitte.

“Este importantă implementarea unor măsuri printr-un efort comun, cum ar fi crearea unei entităţi oficiale care să colecteze informaţii privind diversitatea de gen din companii, cu scopul de a promova transparenţa prin practici de guvernanţă corporativă”, a spus Madeline Alexander, partener şi lider pentru diversitate în cadrul Deloitte România.

Studiul Deloitte a fost realizat pe baza datelor colectate din 64 de ţări. Interviurile au fost conduse de patru directori din Australia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Comparativ cu alte ţări din UE, România este în urmă cu doar 12% dintre poziţiile non-executive ocupate de femei, faţă de media UE de 23%.

Norvegia este prima ţară care a introdus o cotă de diversitate, are procentul cel mai mare de femei în consiliile de administraţie (42%).

La nivel global, numărul de femei prezente în consiliile de administraţie s-au dublat sub conducerea unei femei, respectiv 29%, faţă de consiliile de administraţie ocupate de un bărbat (16%).

Raportul Deloitte mai include şi o analiză regională a relaţiei dintre leadership şi diversitate, identificând o relaţie directă între leadership-ul femenin (CEO şi lideri de consilii) şi numărul de femei din consiliile de administraţie. Potrivit analizei, diversitatea de gen este mai mare atunci când într-o companie există o femeie CEO sau o femeie care prezidează consiliul de administraţie.