Cât de eficiente sunt băncile din România? Raportul costuri/venituri le plasează la jumătatea topului european

Autor: Claudia Medrega 21.06.2017

Băncile din România sunt în continuare la jumătatea clasamentului celor mai eficiente instituţii de credit europene, în urma restructurărilor ezitante din ultimii ani. Raportul costuri/venituri, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, este la nivel agregat în apropierea mediei europene.

Însă, BNR a constatat că majoritatea băncilor medii şi mici depăşeau la finele anului trecut pragul de 60% al indicatorului - echivalent al unei profitabilităţi operaţionale deficitare-, ceea ce poate fi şi un indiciu că procesul de consolidare a sectorului bancar autohton va continua.

Autoritatea Bancară Europeană a stabilit un nivel minim acceptabil recomandat al eficienţei operaţionale, iar pragul roşu de semnal al indicatorului (60%) este apropiat de mediana raportului cost/venit a sectorului bancar din UE.

„La nivel agregat, sectorul românesc se poziţionează sub acest prag critic. Indicatorul s-a îmbunătăţit pronunţat începând din trimestrul II 2016 până la valoarea de 53% în decembrie 2016, pe fondul dinamicii pozitive a veniturilor operaţionale, corelată cu re­du­ce­rea cheltuielilor operaţionale“, susţine banca cen­tra­lă în cel mai recent Raport asupra stabilităţii financiare.

Analiza eficienţei operaţionale pe baza indicatorului cost/venit relevă existenţa în România a unor bănci cu pierderi operaţionale.