Ce lasă în urmă guvernul Grindeanu, demis ieri în Parlament de propriul partid prin moţiune de cenzură. Plusurile şi minusurile Guvernului Grindeanu

Autor: Iulian Anghel 22.06.2017
Guvernul lui Sorin Grindeanu a fost demis într-o mişcare de devorare internă a PSD, care este acum la mâna preşedintelui Iohannis. Pe cine va numi premier?


A avut o viaţă scurtă - doar şase luni. Doar guvernul Ungureanu, demis şi el în 2012 tot prin moţiune de cenzură, a avut o viaţă mai scurtă, de doar trei luni.

Cu toate acestea, a fost un guvern – numit de presă guvernul Dragnea-Grindeanu - care s-a mişcat rapid să pună în aplicare programul de guvernare şi luat decizii care au stimulat eco­nomia (o creştere record de 5,6% în T1), chiar dacă unele contestate. Guvernul s-a con­centrat excesiv pe măsurile sociale, neglijând complet investiţiile publice - un minus de 28% în primele patru luni din an, an/an. Nu a făcut nimic pe frontul abosorbţiei fondurilor UE, nu a acreditat agenţii de management şi nu a pus la punct Fondul Naţional de Dezvoltare. Dar a rezolvat problema vaccinurilor, iar în scurtul său mandat angajările au continuat să crească, în vreme ce investiţiile străine, atrase de avântul economic record, au făcut un salt de 49% în primele patru luni din an.