Cine este deputatul Remus Borza, cel care a trădat alianţa PSD-ALDE şi a votat împotriva moţiunii de cenzură

Ziarul Financiar 22.06.2017

Remus Borza a ieşit în prim-plan în 2012, când total pe neaşteptate statul a decis să aprobe intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, iar avocatul a fost numit administrator judiciar.

Până în acel moment, Borza era cunoscut odar în mediul avocaţilor, şi a lichidatorilor. Borza a fost un personaj exotic, vorbind mai mult decât oricine, dar a reuşit să ţină pe linia de plutire Hidroelectrica, în condiţiile în care compania era înconjurată de şacali, care mâncau din banii companiei.

A avut curajul să taie toate contactele băieţilor deştepţi, s-a dus în instanţă şi a câştigat. A scos Hidroelectirca din insolvenţă, a rambursat toate datoriile către bănci, ceea ce a stârnit mania băncilor, pentru că ele câştigau foarte mult cu Hidroelectrica.

Pe parcursul administrării Hidroelectrica a făcut o greşeală, întrucât casa lui de avocatură a reprezentat Hidroelectrica în dosarele din instanţă, ceea ce a fost considerat de către judecători conflict de interese, şi a primit 3 ani de închisoare cu suspendare.

La Hidroelectrica a fost pus administrator judiciar de Victor Ponta, coleg de generaţie la facultatea de Drept de la Bucureşti.

În administrarea Hidroelectrica, a înfrânt sindicatele şi a reuşit să facă o restructurare, atât operaţională, cât şi financiară.

Gura lui bogată nu l-a ajutat tot timpul, mai ales într-o lume politică şi a afacerilor din România în care multe lucruri se fac în spatele cortinei. El a ajuns pe listele ALDE întrucât era prieten cu Daniel Chitoiu, fostul ministru de Finanţe, unul dintre politicienii care sunt în spatele ALDE.

Anual, din administrarea Hidroelectrica, îşi lua aproximativ 2 milioane de euro cu societatea lui Euro Insol. 

Preşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat miercuri că va propune structurii statutare a formaţiunii excluderea lui Remus Borza, după ce acesta a votat împotriva moţiunii de cenzură iniţiată de PSD şi ALDE.

Remus Borza, cu o candoare greu de imaginat, le-a spus unor colegi că a fost ieri la discuţii cu Grindeanu şi i s-a propus funcţia de ministru al Energiei şi că el s-a simţit obligat să-şi respecte angajamentul şi eu l-am întrebat: dar cine te-a pus pe lista parlamentară de ai ajuns deputat? Te-a pus domnul Grindeanu cumva, sau altcineva”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Tăriceanu a mai spus că, dacă ar fi fost posibil, ar fi semnat personal demiterea lui Remus Borza din partidul pe care îl conduce.

"N-am altă soluţie, am şi spus, dacă aş putea eu să semnez, dar nu pot statutar să fac acest lucru, să semnez demiterea lui, aş fi făcut-o. Voi propune structurii statutare demiterea domnului Borza din ALDE”.