ZF Banker’s Summit, 4-5 iulie. Câte din NPL-urile vândute la pachet se reîntorc în bănci ca împrumuturi sănătoase?

Autor: Cristian Hostiuc 23.06.2017
Sub presiunea Băncii Naţionale, sub presiunea propriului bilanţ, băncile au început să scoată la vânzare în ritm accelerat o bună parte din creditele neperformante acumulate în criză.
 
NPL-uri de peste 5 miliarde de euro au fost vândute până acum, iar băncile mai au în bilanţuri cam tot atâta, conform ultimelor date.
 
Discounturile la vânzare au variat între 80 şi 98% din valoarea nominală plus accesoriile acumulate în timp - dobânzi plus penalităţi.
 
De mai bine de 7-8 ani, băncile încearcă să-şi facă curat în dulapurile unde stau dosarele de creditare, o operaţiune extrem de costisitoare, al cărei preţ a fost plătit de acţionari prin majorările de capital sau lipsa dividendelor şi de către clienţii buni prin aplicarea unei marje mai ridicate a riscului pentru creditele curente. Băncile nu au fost pregătite pentru valul de NPL-uri, iar departa­men­tele de workout şi restructurare s-au pus greu pe picioare. Bancherii au preferat să nu se implice în restruc­turarea companiilor decât prin extinderea perioadei de finanţare a creditelor curente şi mai puţin prin suflecarea mâinilor şi intrarea în companii. Au fost prea puţine cazuri de restruc­turare a firmelor şi a creditelor în afara insolvenţei.