Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Alegerile anticipate sunt complicate, ar perpetua criza dincolo de anul 2017

Autor: Vasile Magradean 23.06.2017

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, la un forum de diplomaţie publică la Universitatea Babeş-Bolyaice ar trebui să se întâmple luni la consultările de la Cotroceni, dacă preşedintele Klaus Iohannis trebuie să desemneze un premier de la PSD – ALDE sau de la alt partid, Cristian Diaconescu a spus că şeful statului trebuie să facă o serie de consultări şi pe baza lor să desemneze un prim-ministru care să prezinte garanţiile necesare care să asigure o majoritate în Parlament.

„Regulile constituţionale îl obligă pe preşedintele României să facă o serie de consultări şi pe baza lor să desemneze un prim-ministru care să prezinte garanţiile necesare care să asigure un program de guvernare şi o majoritate în Parlament. Este singurul moment de deblocare pe care îl putem imagina în cadrul legal existent. (…) S-a vehiculat ideea alegerilor anticipate, mai ales pentru partidele de opoziţie, dar din punct de vedere legislativ este foarte complicat. E nevoie ca două guverne să cadă în Parlament, după care are loc într-o perioadă determinată o consultare între preşedintele ţării şi preşedinţii Camerelor şi abia apoi au loc alegeri anticipate. Este evident că ar perpetua criza dincolo de anul 2017”, a spus Diaconescu.

Potrivit acestuia, şeful statului trebuie să respecte regulile constituţionale şi are responsabilitatea de a coordona în aşa fel dialogul pentru a rezulta concluzia clară a acelei majorităţi pe care un prim-ministru se poate baza în momentul în care intră în discuţia Parlamentului.

Diaconescu a subliniat că o criză politică în societăţi democratice este „o dezvoltare normală” în condiţiile în care durează puţin şi forţele politice sunt suficient de capabile să continue demersurile de gestionare a intereselor ţării şi în condiţii de criză.

„Putem conta ca, după două-trei luni de la finalizarea acestei crize, România să poată fi capabilă să se angajeze la proiectele pe care le doreşte. Problema este cât se poate de complicată”, a mai spus fostul ministru de Externe.

Cristian Diaconescu a participat, vineri, în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca la ediţia a V-a a Forumului de Diplomaţie Publică cu tema „Imaginea României pe plan extern. De la probleme la soluţii pe termen lung”.