Topul celor mai mari producători de ţigarete, o piaţă de 15 mld. lei. În pofida interzicerii fumatului în spaţiile publice, afacerile şi profiturile din industria tutunului au crescut în 2016

Autor: Adelina Mihai 26.06.2017

Cei mai mari cinci jucători din industria tutunului au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 15,3 mld. lei, în creştere cu 10% faţă de 2015, în pofida faptului că anul trecut s-a interzis fumatul în spaţiile publice din România.

Profiturile cumulate ale celor mai mari producători de ţigarete au crescut, ajungând la un total de 1 miliard de lei anul trecut, în creştere cu 65% faţă de anul 2015.

Creşterea consumului şi scăderea TVA au fost printre factorii care au sporit afacerile din acest sector. Liderul pieţei de ţigarete, British American Tobacco, a avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată pe două entităţi (BAT Trading şi British American Tobacco Romania Investment) de 8,4 miliarde de lei, în creştere cu 11% faţă de anul 2015, arată datele centralizate de ZF pe baza informa­ţiilor de la Ministerul de Finanţe.

Şi profi­ta­bilitatea companiei care produce ţigaretele Kent a crescut în 2016, ajungând la peste 690 mil. lei anul trecut, în creştere cu 55% faţă de anul 2015. Pe locul doi în topul celor mai mari producători de ţigarete din România se află compania Japan Tobacco International (JTI), a cărei cifră de afaceri a ajuns la 4,34 mld. lei anul trecut (pe cele 2 entităţi – JT International Romania şi JT International Manufacturing), fiind cu 12% mai mare faţă de anul anterior.