Reindustrializarea României. Chimia, industria cu cel mai mare deficit comercial din economie: 4 mld. euro în 2016

Autor: Dana Ciriperu 26.06.2017

Industria chimică (substanţe şi produse chimice) a exportat anul trecut produse de 1,6 mld. euro şi a importat de 5,6 mld. euro, astfel că de­ficitul de 4 mld. euro anul trecut pla­sează sectorul în topul defi­ci­telor în comerţul in­ternaţional de bunuri.

Virgiliu Băncilă, preşedintele combi­na­tului Chimcomplex Borzeşti, parte a grupului SCR, spunea recent că în România a dispărut producţia de cau­ciuc sintetic, fibră sintetică, polistiren, polietilenă, producţia de pesticide, iar piaţa locală a devenit astfel o prizo­nieră a importurilor.

Cei mai mari zece jucători din industria chimică adunau 12.000 de angajaţi în 2007, însă anul trecut aceste firme mai aveau doar 5.800 de salariaţi, dat fiind faptul că sectorul a fost zgu­duit de intrarea în faliment a pro­ducătorului de sodă calcinată GHCL Upsom Ro­mânia (UPS), dar şi de două mari insolvenţe, a pro­du­cătorului Olt­chim şi a combina­tului Amo­nil Slo­bozia. Oltchim Râm­­­nicu Vâl­cea, liderul produ­că­torilor din in­dus­tria chi­mică în 2007, în insolvenţă în pre­zent, şi-a re­dus semnificativ afacerile de la 524 mil. euro în 2007 la doar

169 mil. euro anul trecut, coborând pe locul doi în topul din industria chimică. Numărul de salariaţi a scăzut dramatic în ultimii zece ani, de la 4.800 în 2007 la doar 1.900 de angajaţi anul trecut, arată aceeaşi sursă.

Ziarul Financiar organizează astăzi o conferinţă pe tema reindustrializării României pentru a vedea cât de fezabil este un astfel de proiect.