BNR: Numărul românilor cu carduri şi fără credite, apropiat de numărul celor cu credite, dar fără carduri

Autor: Claudia Medrega 27.06.2017

Totalul debitorilor cu carduri, dar care nu au contractat şi credite s-a majorat în ultimul deceniu de la sub 1 milion de persoane la peste 1,5 milioane persoane, în timp ce numărul românilor cu credite, dar fără carduri s-a redus cu o treime, de la 2,4 milioane în 2008 până la 1,6 milioane de persoane în 2016, conform datelor BNR.

De asemenea, numărul românilor care au şi carduri şi au contractat şi credite a urcat la 1,18 milioane în 2016, faţă de 1,09 milioane în 2008.

În ceea ce priveşte creditele ipotecare, numărul de de­bitori a crescut semnificativ faţă de 2008, de la aproxi­mativ 164.000 la peste 383.000, în special ca urmare a pro­gramului Prima casă, după cum reiese din statisticile băncii centrale.

În viziunea BNR, gradul de incluziune financiară în Ro­mânia este printre cele mai reduse din UE şi se situează la niveluri scăzute relativ la ţările din regiune din cauza ponderii ridicate a economiei informale şi a nivelului scăzut de trai, precum şi din cauza nivelului redus al educaţiei financiare şi a calităţii şi adaptării re­duse ale ofertei de servicii financiare la nevoile populaţiei. BNR susţine că România are una dintre cele mai scăzute rate de utilizare a cardurilor din Uniunea Europeană. Însă, în ultimii ani s-a înregistrat o creştere substanţială atât a numărului cardurilor în circulaţie, cât şi a numărului tranzacţiilor efectuate cu aceste instrumente de plată.