Google ia o amendă record de 2,4 mld. euro pentru că a denaturat rezultatele căutărilor pe internet. Amenda vizează practicile din 13 ţări din spaţiul economic european

Autor: Adrian Seceleanu 28.06.2017

Google a abuzat de poziţia dominantă deţinută pe piaţă de motorul său de căutare, promovându-şi propriul serviciu de comparare a preţurilor.



Gigantul american Google, care domină piaţa globală de căutare pe internet, a fost sancţionat cu suma record de 2,42 mld. euro pentru încălcarea normelor antitrust ale Uniunii Europene pentru că a abuzat de poziţia dominantă deţinută pe piaţă de motorul său de căutare, oferind un avantaj ilegal unui alt produs Go­ogle, şi anume servi­­­ciului său de comparare a pre­ţurilor, conform unui anunţ al comi­sarului euro­pean pentru con­curenţă Margrethe Vestager. „Google a conceput numeroase produse şi servicii inovatoare care au avut un impact real în viaţa noastră. Acesta este un lucru bun. Totuşi, prin strategia pe care a aplicat-o pentru serviciul său de comparare a preţurilor, Google nu s-a mulţumit să atragă clienţii doar prin oferirea unui produs mai bun decât cele ale concurenţilor săi. În schimb, Google a abuzat de poziţia dominantă deţinută pe piaţă de motorul său de căutare, promovându-şi propriul serviciu de comparare a preţurilor în cadrul rezultatelor căutărilor, în detrimentul serviciilor concurenţilor. Ceea ce a făcut Google este ilegal“, a spus Vestager. „Din 2008, Google a început să pună în aplicare pe pieţele europene o schimbare fundamentală a strategiei de promovare a serviciului său de com­parare a preţurilor, respectiv: a acordat în mod sistematic mai multă vizi­bilitate propriului serviciu de com­parare a preţurilor şi a retro­gradat ser­­­­­viciile con­cu­rente de com­pa­rare a preţu­­rilor în ca­drul rezultatelor căutărilor“, conform Comisiei.