Conferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie - 25 de ani de investiţii străine în România. România poate ajunge în top zece puteri economice în UE, dar investiţiile sunt motorul. „Cum putem creşte de la 10.000 de dolari PIB per capita la 20.000 de dolari? Ar trebui să învăţăm de la alţii."

Autori: Mădălina Dediu Panaete , Georgiana Mihalache 28.06.2017

♦ Consumul a crescut în 2016 cu 6,5%, având o contribuţie de 4,9% la creşterea economică de 4,8% din 2016, dar creşterea pe investiţii a fost anul trecut zero.



România trebuie să utilizeze toate motoarele de creştere pentru a deveni una dintre primele zece puteri economice ale Uniunii Europene, iar majorarea PIB-ului ar trebui să se bazeze mai puţin pe consum pentru a fi sustenabilă. Astfel, investiţiile străine vor creşte în următorii ani.

„Cum putem creşte de la 10.000 de dolari PIB per capita la 20.000 de dolari? Ar trebui să învăţăm de la alţii. Au fost 38 de ţări la nivel mondial care au crescut de la 10.000 de dolari PIB per capita la 20.000 de dolari. În Europa sunt 17 ţări. Media de timp în care au realizat această creştere este undeva la 12 ani. La nivel macroeconomic, funcţionăm cu patru mo­toare: servicii, industrie, construcţii şi agricultură. Noi avem beneficiul de a avea tracţiune pe toate motoarele pe care le putem utiliza“, a declarat Sergiu Oprescu, preşedinte executiv al Alpha Bank România, una dintre cele mai mari bănci active pe plan local.

El a fost prezent în cadrul conferinţei „Cei mai mari jucători din economie - 25 de ani de investiţii străine în România“. În cadrul conferinţei a fost lansat şi anuarul Cei mai mari jucători din economie, ajuns la a douăspre­zecea ediţie.

Evenimentul, la care au participat peste 100 de manageri, consultanţi sau bancheri,  a fost organizat de ZF în parteneriat cu Telekom, Microsoft, Alpha Bank, EY, OMV Petrom, Terapia, Aqua Carpatica şi Domeniile Sâmbureşti.

„Dacă vrei să ai o creştere economică sustenabilă, să duci România în top zece puteri economice în UE, unde îi este locul, trebuie să ai o creştere echilibrată a PIB-ului adusă de consum şi de investiţii“, consideră Eric Stab, preşedinte Consiliului Investitorilor Străini (FIC) şi CEO ENGIE România. În cadrul conferinţei, managerii au subliniat importanţa infrastructurii, dar şi a stabilităţii, pre­dicti­bilităţii şi eficientizării activităţilor instituţiilor statului.

„Avem nevoie de stabilitate şi de infrastructură. Dacă ne uităm la stadiul autostrăzilor, vedem că acesta este un capitol la care Guvernul trebuie să se uite în viitor“, a spus Miroslav Majoros, CEO Telekom România.