Marian Olteanu, directorul general al cramei Gramma: Distribuim vinurile în proporţie de 90% prin HoReCa şi 10% prin lanţurile de retail

Autor: Cristina Bellu 29.06.2017
Gramma, crama care deţine o podgorie de 17 hectare în judeţul Iaşi şi care a scos pe piaţă primele vinuri în 2010, se apropie de pragul de profitabilitate după opt ani de existenţă.
 
„În 2007 am hotărât să plec din Bucureşti în zona Iaşiului, acolo unde există podgoria pe care am obţinut-o în urma unor retrocedări de terenuri.  Împreună cu părinţii mei am vrut să conservăm poten­ţialul viei şi ne-am decis s-o punem în valoare printr-o cramă. Până la urmă vorbim de zona Moldovei, de dealul Buciumului, despre care se ştie că are un potenţial enologic foarte mare“, povesteşte Marian Olteanu, directorul general al cramei Gramma, care astăzi îşi distribuie vinurile în principalele oraşe din ţară, dar şi în câteva ţări din Europa.
 
Potrivit antreprenorului, pentru construcţia cramei şi dotarea acesteia cu tehnologii moderne de vinificare au fost accesate fonduri SAPARD în valoare de aproximativ 500.000 de euro şi fonduri bancare de 1 mil. de euro.
 
Podgoria are o vechime de aproape 50 de ani şi este formată din soiurile Aligoté, Fetească Regală şi Fetească Albă şi are o productivitate de 6 tone pe hectar. „Anul 2009 a fost primul an în care am avut producţie, iar astăzi avem o cifră de afaceri de 250.000 de euro pe an şi ne apropiem de pragul de profitabilitate“, explică Olteanu.